Nieuws - 20 oktober 2010

Weg met de vaste werkplek

Werken aan je eigen bureau, omringd door je eigen spulletjes, met uitzicht op je eigen vaste collega's. Vergeet dat beeld. Wageningen UR rolt een nieuw tijdperk binnen, de era van HNW: Het Nieuwe Werken. Te beginnen op de campus bij het Facilitair Bedrijf.

14-Ans-Geerling-GA--2010101.jpg
Lange gangen met links en rechts kamertjes. Iedereen in zijn eigen hok. Sober, strak, deprimerend. De kamers zelf zijn al niet veel beter: een bureau, een stoel, een kast, een kapstok. Lekker veel plek voor rotzooi, dat dan weer wel. De werkplekken van het Facilitair Bedrijf (gebouw 116, hoek Akkermaalsbos/Bornsesteeg) zijn herkenbaar voor de doorsnee werknemer van Wageningen UR. Nog wel.
Maar kom over een jaar eens kijken. Links hangen collega's in luie hippe stoelen: ze overleggen, ze zijn aan het werk! Rechts wordt in een gesloten ruimte vergaderd. Verderop aan de bar zijn een paar mensen druk in gesprek. Aan de grote houten stamtafel is het gezellig: er is kennelijk iemand jarig. In de focusruimte in de verte wordt in stilte gewerkt. Wat ook opvalt: er zijn nauwelijks wanden.
Creatief brainstormen
Het nieuwe gebouw waar dat allemaal gebeurt, komt aan het Akkermaalsbos en staat haaks op het huidige Wisselgebouw. Zeg maar: op de plek van de huidige tennisvelden. Het Facilitair Bedrijf wordt proefkonijn voor Het Nieuwe Werken binnen Wageningen UR.  
Weg dus met de vaste werkplek. Dat is wel zo'n beetje de kern van het containerbegrip Het Nieuwe Werken, legt projectleider Annet de Haas van Facilitair Bedrijf uit. 'Een gebouw gevuld met werkplekken die passen bij het werk van het moment. Dus concentratieruimtes, lounges om te overleggen met collega's, vergaderruimtes voor grotere groepen en gezellige zitjes voor creatief brainstormen.'
Gamezone en barretje
Doel van die complete make-over van de werkvloer is volgens De Haas dat werknemers beter gaan samenwerken. 'HNW zorgt voor veel meer onderling contact tussen de afdelingen. Het faciliteert creatiever en efficiƫnter werken. Dat is ons uitgangspunt.' Dat HNW ook geld bespaart, is mooi meegenomen. 'Veel bedrijven denken dat het een kwestie van geld is: een besparing op je vierkante meters. Dat kan het zijn, maar voor ons is dat niet het belangrijkste. Voor ons is betere communicatie het uitgangspunt.'
De nieuwe werkplek zit daarom vol ruimte voor ontmoeting en overleg. Interieurarchitect Ramon Beijen (Rietmeijer Concept & Interior Design) presenteerde vorige week de eerste plaatjes van de nieuwe werkvloer. Blikvangers - naast de al genoemde diversiteit aan werkplekken - zijn bijvoorbeeld een plek om te wii-en (gamezone), een barretje en een reusachtige stamtafel met een zogeheten vertical garden: een wand vol groen.
Andere werkcultuur
Dat zijn de extraatjes. Maar het gaat natuurlijk om het werk, de juiste plek voor de juiste arbeid. 'We zijn daarom begonnen met een activiteitenonderzoek', legt De Haas uit. In een doorsnee week is in kaart gebracht wie op welk moment wat doet. Wanneer is het druk en wanneer zijn ruimten bezet? Dat levert gegevens op over het aantal en de soort werkplekken die nodig zijn.
Daaruit blijkt dat het Facilitair Bedrijf een gewoon kantoor is. Gemiddeld is bijna de helft van de werkplekken bezet. Op piekdagen loopt dat op naar net iets meer dan zeventig procent. De drukste dag is dinsdag, en op vrijdag kun je bij wijze van spreken een kanon afschieten.

Los van de fysieke werkplek steunt HNW op digitalisering en een andere werkcultuur. Digitaal werken is essentieel. 'Je moet immers op elk moment en op elke plek bij je informatie kunnen', legt De Haas uit. Daarnaast zullen managers veel meer op afstand leiding moeten geven. 'Aansturen op output. Je hebt immers niet meer de hele groep constant om je heen. De mensen krijgen veel meer vrijheid en verantwoordelijkheid.' Te beginnen dus met een schoon bureau.  
'Ik ben snel afgeleid'
Gezonde scepsis. Met die twee woorden vat inkoper Ans Geerling (zie foto) haar houding ten opzichte van het nieuwe werken samen. 'Ik zeg niet: het wordt niks. Maar ik ben wel benieuwd hoe ik het ga ervaren. Het idee dat iedereen bij elke activiteit voortdurend van plek wisselt, daar geloof ik niet in. Ik denk dat wie het eerst komt, de beste plek kiest en daar de hele dag blijft zitten. En wie gaat daar op toezien, wie wordt de politieagent? In mijn beleving wordt het ook erg rumoerig. Ik heb zelf bijvoorbeeld een vrij harde stem. Ik ben vrij snel afgeleid door allerlei geluiden en bewegingen om me heen. Aan de andere kant: mensen zijn over het algemeen natuurlijk behoudend. Ik heb mijn twijfels, maar ik ga er wel open in.'