Nieuws - 18 januari 2007

Weg met de kerstkilo’s

Dagblad De Telegraaf kwantificeerde deze week wat iedereen eigenlijk stiekem al wist: Nederland is massaal aangekomen tijdens de kerstdagen.

290_nieuws.jpg
De zakken speculaas, schalen kerstkransjes en kuddes gebraden wild die er doorheengingen, zorgden ervoor dat de populatie in totaal tien miljoen kilo zwaarder werd. Hoewel de meesten er ongeveer een kilo bij kregen, wist 4,5 procent van de Nederlanders in een paar weken tijd meer dan drie kilo te winnen. Deze kerstkilo’s zorgen deze eerste weken van het jaar voor topdrukte op universitair sportcentrum De Bongerd in Wageningen. ’s Avonds is het dringen rond de fitnesstoestellen en de meeste cursussen zitten vol. ‘Je ziet het elk jaar weer’, zegt Ellen van Kalsbeek, fitnessdocent op de Bongerd. ‘Het is een soort golfbeweging. Die duurt een maand of anderhalf en dan neemt de drukte weer af.’ De medewerkers en studenten van Wageningen UR vormen geen uitzondering op de rest van Nederland. Ook zij dragen de sporen van feestelijke schranspartijen. ‘Ik had hier van de week iemand die vier kilo was aangekomen tijdens de kerst. Dat is knap, hoor.’
Ellen merkt dat voornamelijk medewerkers fors wat pondjes erbij hebben gekregen. Voor hen is december een drukke periode van borrels en bijeenkomsten. Daardoor laten ze vaak de broodnodige training schieten. Studenten moeten ook oppassen. Hoewel het per lichaam het sterk wisselt, is de studietijd over het algemeen de periode waarin zich de eerste tekenen van lichamelijk verval openbaren.
Ellens tip om van de kilo’s af te komen: pomp ijzer en kweek spiermassa. Dus niet alleen een beetje rennen om de conditie te verbeteren. Want hoe meer spiermassa je hebt, des te meer energie verbruikt het lichaam en des te sneller slinken de vetrollen.