Nieuws - 26 april 2007

Weg met de armoede

De klimaatsverandering is helemaal niet vervelend. We hoeven niet meer op vakantie te gaan naar de oorden des verderfs in Turkije of Spanje. In Monster en Cadzand kunnen we ons nu al vanaf half april bruin laten bakken en genieten van het hedendaagse strandvertier. De tijd van de bleekneusjes is definitief voorbij.
En dat is nog lang niet alles. Ook de armoede kan door de klimaatsverandering worden bestreden. Het was te lezen in de krant van wakker Nederland. Want een stedenbouwkundige heeft samen met ons eigen onderzoeksinstituut Alterra onderzocht dat voedselbanken overbodig worden en dat armoede kan worden uitgebannen. Door het lekkere weer kunnen onze allochtone bewoners in achterstandswijken zonnebloemen, maïs en misschien wel vijgen gaan verbouwen. Want onze immigranten zijn in hun hart eigenlijk altijd boeren gebleven.
Daarom worden in Hoogvliet braakliggende hondenveldjes omgetoverd tot akkers. Dat zijn twee vliegen in een klap. De onreine dieren worden in de ban gedaan en de allochtone stadsboeren kunnen aan de slag met het kweken van hun overheerlijke groenten en hun sappige fruit.
Er komen niet alleen groeilampen - waarschijnlijk afkomstig uit in beslag genomen wietkwekerijen - als de zon niet wil schijnen, maar ook picknicktafels waar het smullen geblazen wordt. Hoogvliet wordt de proeftuin voor het samen zaaien, het samen oogsten en het samen geld verdienen.
Dat is niet het einde, want Alterra ontwikkelt ook nog een klimaatmachine om zwarte bonen en rijst te kweken. Het betekent dat de armste wijken van Nederland straks de rijkste worden.