Wetenschap - 5 december 2011

Weer top-100 positie in mondiale ranglijst

De impact van de wetenschappelijke publicaties van Wageningen UR is behoorlijk hoog. Dat blijkt uit alweer een world ranking: de Leiden Ranking 2011-2012. Wageningen staat op plaats 69.

Het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) uit Leiden, dat de ranking opstelde, meldt dat de Nederlandse universiteiten niet veel voor elkaar onderdoen wat betreft de impact van hun wetenschappelijke publicaties. Een Nederlands kopgroepje van Twente (plaats 64), Wageningen (69), Rotterdam (74) en Vrije Universiteit (75) komt als beste uit de bus, maar ook Eindhoven, Utrecht en Leiden staan nog in de top-100. Alle Nederlandse universiteiten scoren boven het wereldgemiddelde. De lijst wordt aangevoerd door het MIT, gevolgd door een waslijst van andere Amerikaanse universiteiten.
Wageningse onderzoekers publiceren veel met internationale collega's, constateert het CWTS. Bij die gezamenlijke publicaties doet het Leidse centrum niet aan ‘full counting', waarbij alle deelnemende universiteiten volledig meetellen bij een publicatie, maar aan ‘fractionel counting', waarbij hun aandeel aan de publicatie wordt bepaald. Deze verfijning leidt tot een betere score van de technische universiteiten en een lagere positie van de universiteiten met een medisch centrum. Voor Wageningen UR lijkt die correctie weinig uit te maken; de plek op de Leidse ranglijst komt aardig overeen met de 75-ste plaats op de ranglijst van Times Higher Education.

De Leiden Ranking is gebaseerd op data uit de Web of Science database.