Nieuws - 1 januari 1970

Weer meer zeehonden in Waddenzee

Er zijn alweer meer zeehonden in de Waddenzee. Net als vorig jaar telden onderzoekers van Alterra Texel meer dieren dan in voorgaande jaren. De geboortepercentages van de gewone zeehond zijn erg hoog, en de grijze zeehond is erg succesvol in de westelijke Waddenzee.

Onderzoekers van Alterra Texel telden in augustus vanuit een vliegtuig 3443 gewone zeehonden in het Nederlandse deel van de Waddenzee. Omdat zo'n dertig procent van de zeehonden bij laagwater niet op de zandbanken komt, betekent dit dat er zo'n vijfduizend gewone zeehonden zijn. Er werden dit jaar 891 jonge zeehondjes geteld, een geboortepercentage van 25,9 procent. Dat is uitzonderlijk hoog. Normaal is twintig procent.
De onderzoekers verwachten dat met deze voorspoedige groei de populatie gewone zeehonden over twee jaar rond de zesduizend zal schommelen. Daarmee zit de gewone zeehond weer op het oude niveau van voor 2002, toen een virus de populatie halveerde. In de hele Waddenzee groeide het aantal gewone zeehonden met zestien procent tot ongeveer 21.000.
De grijze zeehond doet het ook goed, en vooral in Nederland. De kolonies in de westelijke Waddenzee bij Texel, Vlieland en Terschelling groeiden zelfs met 35 procent. Volgens de onderzoekers is de grijze zeehond hiermee weer een volwaardig onderdeel van de wilde fauna in de Waddenzee. / MW