Organisatie - 17 april 2008

Weer meer scholieren op open dag

Fietsen terwijl je zuurstofgebruik wordt gemeten om te kijken hoeveel energie je verbruikt bij inspanning. Het was één van de proefjes op de voorlichtingsdag voor bacheloropleidingen van Wageningen Universiteit, zaterdag 12 april.

Een bezoeker laat meten hoeveel energie ze verbruikt tijdens het fietsen.
De studierichting Voeding en gezondheid doet de proef meestal als mobiel practicum op middelbare scholen, en rekent energieverbruik dan om naar chips. Bezoekers van de voorlichtingsdag moesten even aangemoedigd worden om op de fiets te stappen, maar dit soort demonstraties helpen zeker om een gesprek aan te knopen, aldus opleidingsdirecteur Rolf Marteijn.
Over belangstelling hadden de opleidingen niet te klagen. Ongeveer 950 scholieren kwamen naar de voorlichtingsdag van de universiteit, ruim 200 meer dan vorig jaar april. ‘We zitten al een paar jaar in de lift’, aldus Edwin Kelhout van Communication Services. Dat is ook te zien in de vooraanmeldingscijfers. Op dit moment is het aantal vroege aanmeldingen weer zestien procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd.
Traditiegetrouw zat bijna tweederde van de bezoekende scholieren in 5 vwo. Opvallend was de verdubbeling van het aantal 4 vwo’ers (142) dat de voorlichtingdag bezocht. De opleidingen presenteerden zich verspreid over Forum, Gaia en Lumen op Wageningen Campus, en in de Leeuwenborch. ‘Forum alleen is te klein voor deze aantallen’, aldus Kelhout.
De voorlichtingsdag bij Van Hall Larenstein in Wageningen was met ongeveer 250 bezoekers net zo druk als vorig jaar.