Nieuws - 14 april 2015

Weer lage bijensterfte

tekst:
Roelof Kleis

De imkers in ons land verloren deze winter maar een op de tien bijenvolken. Dat blijkt uit een telefonische enquête onder de imkers, uitgevoerd door Wageningen UR en de NBV.

Het is voor het derde jaar op rij dat de sterfte zo laag is. ‘We zijn weer terug bij wat normaal is’, reageert onderzoeker Tjeerd Blacquiere. ‘Tien procent is okee, maar ik denk dat in de toekomst zelfs vijf procent haalbaar is.’

Blacquiere denkt en hoopt dat het herstel een reactie is op de manier van varroabestrijding die vanuit Wageningen wordt gepropageerd onder de imkers. De sterfte begon volgens Blacquiere omstreeks 2002/2003 als gevolg van toenemende resistentie van de varroamijten tegen de geijkte bestrijding. Sinds een jaar of vier adviseert de Wageningse bijengroep een nieuwe en eenduidige manier van bestrijden. Sindsdien is de sterfte afgenomen.

Volgens Blacquiere heeft die afname niets van doen met de ban op een aantal toepassingen van neonicotinoiden in ons land. ‘Die landbouwtoepassingen van neonicotinoiden in het buitengebied zijn er bijna niet in ons land. Dus daar kun je ook geen reactie op verwachten. En dan nog niet nu. De ban werd vorig jaar van kracht, het terugdringen van de bijensterfte zette al eerder in.’

De enquete onder de bijenhouders wordt jaarlijks gehouden om snel een indicatie te hebben van de wintersterfte. Uit het ledenbestand van de NBV (6000 leden) werden door loting 500 imkers gekozen. Ongeveer 200 van hen werden bereikt. Uit hun antwoorden werd de wintersterfte berekend. De gemiddedelde sterfte bedroeg 9,9 procent van de volken. Zes van de tien imkers liet weten dat alle volken de winter hadden overleefd.