Nieuws - 3 februari 2010

Wéér geen vici's

Voor het vierde achtereenvolgende jaar krijgt Wageningen geen vici-beurs. NWO deelde deze week 31 vici's uit aan Nederlandse toponderzoekers.

Voor de vierde keer op rij viel Wageningen Universiteit buiten de boot. Harro Bouwmeester was eind 2005 de laatste Wageninger met een vici-beurs.
'Het is jammer', zegt talentscout Henrieke de Ruiter. Er was nog één Wageninger in de race, maar die viel net buiten de prijzen. De vici-beurs, anderhalf miljoen per persoon, wordt toegekend aan onderzoekers tot vijftien jaar na hun promotie. Ze moeten tot de beste tien procent op hun vakgebied behoren qua publicatie- en citatiescore.
Slagen Wageningers daar niet in? Hoewel De Ruiter het niet zeker weet, denkt zij dat er in dit hoog competitieve veld relatief weinig Wageningers aan de gevraagde criteria voldoen. 'We hebben veel erg goede oudere onderzoekers die langer dan vijftien jaar geleden zijn gepromoveerd. En ik zie jongeren die over enkele jaren zeker kans maken op een vici.' Veertigers met een top-cv zijn kennelijk dun gezaaid, aldus De Ruiter.