Nieuws - 1 oktober 2019

Weer drie internationale NWO-beurzen naar Wageningen

tekst:
Albert Sikkema

Onderzoekers Conny Almekinders, Peter Oosterveer en Elise Talsma hebben een beurs van NWO ontvangen voor samenwerking met CGIAR, een wereldwijd onderzoekplatform voor voedselzekerheid.

©Shutterstock

Almekinders krijgt een beurs voor samenwerking met het International Potato Center (CIP) en het International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT) voor het ontwikkelen van betere knolgewassen en bananenplanten en toegang tot nieuwe gewasvariëteiten. Ze is onderzoeker bij de leerstoelgroep Kennis, Technologie en Innovatie.

Diëten
Peter Oosterveer, werkzaam bij de leerstoelgroep Milieubeleid, gaat samen met het International Food Policy Research Institute (IFPRI) werken aan voedselsystemen voor gezonde diëten. En Elise Talsma van de leerstoelgroep Humane Voeding, gaat eveneens met het IFPRI werken aan duurzame en gezonde diëten in Vietnam en Bangladesh.

Voedselzekerheid
De beurzen vallen onder het zogenoemde Senior Expert programma van NWO dat zich richt op samenwerking met de internationale agrarische onderzoeksinstituten van de CGIAR om de voedselzekerheid in de wereld te verbeteren. NWO betaalt ongeveer de helft van de personeelskosten van de senior onderzoekers gedurende enkele jaren.

Wageningers
De meeste beurzen uit dit onderzoekfonds gaan doorgaans naar Wageningse onderzoekers. Ditmaal gaan drie van de vijf toegekende beurzen naar WUR-onderzoekers, eerder dit jaar kregen Cees Leeuwis, Domenico Dentoni en Ken Giller een beurs van dit Senior Expert-programma. Vorig jaar kregen zes Wageningse onderzoekers een CGIAR-beurs, vernoemd naar de Consultative Group of International Agricultural Research.