Nieuws - 17 november 2011

Weekendje muizen vangen

Een heel weekend lang muizen vangen. Voor sommige Wageningse ­studenten klinkt het als muziek in de oren. Zij deden mee aan het muizenkamp van JNM en NJN, afgelopen weekend. 'Ja heel goed, en dan pak je nu z'n nekvel vast'.

24-muizenkamp-nekvel.jpg
'Open. Open. Wéér open', Theo Linders duwt wat struikgewas opzij, in het licht van de bijna volle maan. Kou snijdt langs zijn vingers. Voorzichtig sluipen vier andere deelnemers achter hem aan. Met behulp van een zaklampje proberen ze gladde hellinkjes en bultjes op tijd op te merken. 'Ah, dicht', Theo glimlacht. Hij haalt een broodzak tevoorschijn en laat Kelly, tweedejaars vwo, een zogenaamde life trap in de broodzak leegschudden. 'Bosmuis, duidelijk, zie je die grote Mickey Mouse-oren?', zegt hij tevreden, terwijl Kelly het in de broodzak op en neer springende diertje probeert te pakken. 'Kijk', zegt Theo, 'met je ene hand pak je het muisje, gewoon via de buitenkant van de broodzak. Ja, heel goed, en dan doe je nu je andere hand in de zak, en pak je precies achter de schedel z'n nekvel vast.' Kelly lacht gespannen en bekijkt de muis. Het dier kan niets anders dan voor dood spelen en laat rustig z'n geslacht bepalen, waarna het wordt vrijgelaten.
Lange haren
Voor Theo is dit zo ongeveer het leukste wat er is. 'Zoogdieren zijn mooi en aaibaar. En vogels kijken doet de rest van natuurminded Nederland al.' Een paar jaar geleden kreeg de nu negentienjarige student aan Wageningen Universiteit, de smaak te pakken. Z'n moeder vond dat ie maar 'ns op jongerenvakantie moest gaan. Het werd een kamp van JNM, Jongeren in de natuur. 'Daar ging ik, met de trein richting Rotterdam. Onderweg werd ik aangesproken door iemand van de kampleiding, zo'n type met lange haren. Ik dacht: waar ben ik nu terecht gekomen?'
Maar het bleek juist fantastisch. Inmiddels is Theo te vinden op zo'n 15 JNM-kampen per jaar, waarvan hij er verschillende zelf organiseert, waaronder deze. En zoals Theo zijn er meer. Bij de gecombineerde afdeling Wageningen/Arnhem van de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie) en JNM is het merendeel student aan de universiteit. Meestal studeren ze Biologie, of Bos- en natuurbeheer, zoals Theo.
Snelle stofwisseling
De groep vervolgt de route door het donker. Van elke gevangen muis noteert het groepje nauwkeurig soort en geslacht. Hun gegevens gaan naar de natuurbeheerders en de Zoogdiervereniging, die mede hierdoor de landelijke muizenverspreiding kan bepalen. De muizenval wordt steeds opnieuw gevuld met hooi voor de warmte, een stukje wortel voor het vocht, wat caviavoer en meelwormen. Dat laatste is vooral belangrijk voor spitsmuizen. 'Die hebben een hele snelle stofwisseling, als ze een paar uur niet eten gaan ze dood', vertelt Theo.
Klik, de muizenval staat weer  op scherp. Voorzichtig glijdt de groep de helling af. Op weg naar het fietslampje dat in de verte schijnt. Vlot fietst het groepje naar de volgende raai met vallen. 'Misschien komen we nog een huisspitsmuis tegen.' 
Bierzuipers en geitenwollensokken
In Nederland bestaan twee natuurverenigingen die helemaal door jongeren tussen de 12 en 25 jaar gerund worden. Met ongeveer 500 leden  is de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) veruit het grootst. De andere club, JNM, Jongeren in de natuur, heeft ongeveer 350 leden.  De JNM ontstond ooit als protest tegen de 'ongelovige zondagsexcursies' van hun collega's, maar tegenwoordig heeft de club niets meer met het christendom te maken. Tegenstellingen zijn er nog wel. NJN'ers vinden JNM'ers 'feestende bierzuipers' en andersom worden NJN'ers gezien als 'stinkende geitenwollensokken die om acht uur naar bed gaan'. Maar dat zijn eerder vriendschappelijke plagerijen. In werkelijkheid wordt veel samengewerkt en doen de verenigingen vrijwel hetzelfde: excursies en kampen organiseren.  
In de regio Wageningen-Arnhem hebben de twee clubs een gezamenlijke afdeling met 120 leden. 55 daarvan studeren aan de universiteit en 15 bij VHL Velp. In Leeuwarden is geen afdeling actief.
Meer info: www.wageningen.njn.nl en www.jnm.nl.