Nieuws - 1 mei 2015

Websnack: Bruinvis

Wel eens een bruinvis gehoord? Het klinkt ongeveer als een flink aangehouden scheet. Als het meezit is het geluid binnenkort in Zierikzee live te horen in Studio Bruinvis.

De Studio is een installatie die het mogelijk maakt om aan wal, op het havenhoofd van Zierikzee, naar de bruinvissen te luisteren die verderop in de Oosterschelde praten. Het onderwatergeluid wordt vanaf een boei opgevangen en naar de wal gestuurd.  

Om eerlijk te zijn, word je een beetje voor de gek gehouden. Wij mensen kunnen bruinvissen niet horen. Het geluid is met 130 kHz te laag. Het geluid wordt daarom bewerkt en omgezet in een voor ons wel hoorbare vorm. En dat levert dus die scheet op.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aanStudio Bruinvis is een initiatief van alumnus Frank Zanderink en zijn Stichting Rugvin. Zanderink is gek van bruinvissen. Rugvin monitort de aantallen bruinvissen in de Noordzee. Sinds 2009 wordt ook het aantal bruinvissen in de Oosterschelde bijgehouden. Volgens Rugvin schommelt het aantal tussen 30-60. 

Studio Rugvin wil het publiek bewust maken van de aanwezigheid van deze kleine walvisachtige in onze wateren. Maar daar is dus geld voor nodig. Via crowdfunding probeert Rugvin, gesteund door onder meer WNF, Natuurmonumenten en stichting ARK het geld bijeen te krijgen om de Studio van de grond te krijgen.

Maar de bruinvissen zijn toch verdwenen voor onze kust? Imares-onderzoeker Mardik Leopold haalde er afgelopen week het nieuws mee. Niks van waar, zegt Zanderink. Rugvin telde tijdens een tocht vanaf de Stena Line tussen Hoek van Holland en Harwich achttien bruinvissen. Ze zijn er dus nog steeds, zegt Zanderink, maar misschien wat verder uit de kust.