Student - 17 mei 2016

Website studentenpartij CSF gehackt

tekst:
Rob Ramaker

De website van studentenpartij CSF is gehackt; eigen pagina’s zijn vervangen door een boodschap van de dader. Ongelukkige timing aangezien de studentenraadsverkiezingen op 23 mei beginnen.

Beeld: Een screenshot van de boodschap die op de CSF-site is geplaatst.

Dit is een typisch voorbeeld van defacement, zegt Raoul Vernéde, security manager bij de IT-afdeling. De eigen inhoud is vervangen of je wordt verwezen naar een andere pagina. Soms gaat het hierbij om activisme maar vaak is het simpelweg cybervandalisme. ‘Dit is mogelijk als je het wachtwoord weet, of als je op de server kan komen.’ Gevaarlijk is het veelal niet, al kunnen gehackte sites worden gebruikt om pc’s te besmetten.   

Wageningen UR host zelf ook een groot aantal sites. Sinds twee jaar wordt op de servers alles gescand, zegt Vernède. Binnenkort wil hij ook de webapplicaties gaan scannen. Zo’n hack is vervelend als je een informatieve website hebt. Het wordt ernstiger wanneer hier persoonsgegevens op staan. Sinds dit jaar hebben organisatie meer wettelijke verantwoordelijkheid gekregen digitale persoonsgegevens te beschermen.  

CSF laat via Facebook weten op de hoogte te zijn van de hack en aan een oplossing voor het probleem te werken.