Nieuws - 18 juni 2015

Website over nieuwe universiteit

tekst:
Roelof Kleis

Wie mee wil praten over de toekomst van de universiteit kan vanaf nu terecht op discussieplatform De Omslag. Marten Scheffer trapt af met zijn ideeën over financiering van onderzoek.

De Omslag is een initiatief van Amsterdamse studenten in reactie op de recente protesten. De website is volgens de initiatiefnemers ‘een poging kritieken en alternatieven te verzamelen om een plek te bieden voor een geïnformeerd debat over de universiteit’. De Omslag richt zich uitdrukkelijk op de hele universitaire wereld.

De website is georganiseerd in ‘gesprekken’ met meerdere artikelen rond één vraag. Wordt het onderzoeksgeld goed verdeeld? Hoe gaat het met het onderwijs? Hebben universiteiten recht op democratie? Het eerste gesprek gaat over onderzoeksfinanciering. Marten Scheffer, hoogleraar Aquatisch ecologie, pleit daarin voor een meer democratische manier van onderzoeksgeld verdelen.

In het ‘vraagstuk’  presenteren zeven betrokkenen wat volgens hen centraal moet staan in het debat over de nieuwe universiteit.  Het komende jaar zal De Omslag thema’s aansnijden als diversiteit, flexibilisering en de positie van het Engels in het Nederlandse onderwijs.