Nieuws - 29 juni 2020

‘We sliepen met veertig man in stapelbedden in een slaapzaal’

tekst:
Coretta Jongeling

Veel Wageningse wetenschap vindt plaats in het buitenland, dus toen corona uitbrak stonden veel onderzoekers voor de keuze: should I stay or should I go? We spraken één promovendus die bleef, één die terugkwam en één die ondanks de uitbraak naar het buitenland afreisde. Hoe doe je onderzoek tijdens een pandemie? Vandaag deel 1: Lan Nguyen, Vietnam.

Lan Nguyen, promovendus bij Ontwikkelingseconomie

‘Ik doe onderzoek naar de voeding, gezondheid en economische status van een etnische minderheid in het noorden van Vietnam. Ik kom zelf ook uit Vietnam, maar doe een sandwich-PhD in Wageningen. Ik had veel voorbereid hier, maar moest nu echt mijn onderzoeksgebied in om veldwerk te doen. Eerst wilde ik wachten tot de situatie weer normaal was, maar het is zo lastig in te schatten wanneer dat is, dat ik vrij snel heb besloten naar Vietnam te vliegen. Het was één van de laatste vluchten vanuit Europa die kant op. Ik vloog vanuit Frankfurt via Spanje naar Vietnam en we wisten pas een paar dagen van tevoren in welke stad we zouden landen. 

De testuitslagen waren in de krant gepubliceerd voor wij ze zelf te horen kregen
Lan Nguyen, promovendus Ontwikkelingseconomie

Alle passagiers werden naar een dorpje gebracht, waar we twee weken in quarantaine moesten in een militaire school. We sliepen met veertig man in stapelbedden in een slaapzaal. De eerste dag werd iedereen getest op corona en onze temperatuur werd zelfs vier keer opgenomen, maar de uitslag hoorden we niet. Later bleek dat alle testuitslagen in de krant waren gepubliceerd voor wij ze zelf te horen kregen.  

Het was snikheet in die slaapzaal en er waren alleen stapelbedden, geen stoelen of tafels. Van werken is weinig gekomen daar. Nu ben ik thuis, vlakbij Hanoi, en ga nu nog twee weken in ‘vrijwillige quarantaine’, wat erg lijkt op hoe de lockdown was in Nederland. Daarna hoop ik verder te kunnen reizen naar het noorden om eindelijk echt te beginnen met mijn onderzoek. Hoe lang ik blijf weet ik niet, het is vrijwel onmogelijk om iets te plannen.’