Nieuws - 16 december 2010

'We hoorden een knor'

Christoph Janzing bewees samen met studiegenoot Stefan Sand en een geheime camera dat er weer wilde zwijnen voorkomen op de Utrechtse Heuvelrug.

5-microfoon-Resource.jpg
Wie? Christoph Janzing
Wat? Vijfdejaars student Bos- en Natuurbeheer
Waarom? Haalde NOS Headlines toen hij samen met studiegenoot Stefan Sand en een geheime camera aantoonde dat er weer wilde zwijnen voorkomen op de Utrechtse Heuvelrug.
Hoe hebben jullie de zwijnen gevonden?
'Tijdens een verkenningstocht zagen we een zwarte schim de bramen in schieten en we hoorden een knor. Toen zijn we gericht gaan zoeken naar zwijnensporen zoals haar en etensresten. Daar hebben we de camera in de buurt geplaatst. Een week later stonden er twee zwijnen op.'

Hoe zijn jullie in de media terechtgekomen?
'Nadat we ons filmpje op YouTube hadden gezet schreef de boswachter een persbericht. Eerst gebeurde er niks, maar anderhalve week later stonden we opeens op NOS headlines. Daarna volgden het AD, de Gelderlander en via het ANP een heleboel andere media. De Telegraaf belde ook, maar die verslaggever wilde per se horen dat de zwijntjes door een fietstunnel onder de A12 waren gelopen. Volgens mij hebben we die krant niet gehaald.'

Missie geslaagd?
'Nou, eigenlijk wilden we naar Turkije om een Perzisch luipaard te filmen. Die zijn ontzettend zeldzaam, dus het is een megaproject. Maar daarvoor moeten we eerst ervaring opdoen met cameravallen. Dit was eigenlijk alleen maar een oefening.