Organisatie - 8 maart 2007

‘We betalen mee aan een ziekenhuisje’

Wim Ammerlaan studeert nu nog Plantenwetenschappen aan Wageningen Universiteit, maar na zijn afstuderen later dit jaar gaat hij zijn broer Frank helpen bij het voortzetten van de rozenkwekerij van hun vader. Niet in Nederland, maar op een hoogvlakte tweehonderd kilometer ten zuiden van Addis Abeba in Ethiopië.

465_nieuws.jpg
De broers Ammerlaan namen vierhonderd mensen in dienst en draaien inmiddels op volle toeren. En ze zijn niet de enigen die een bloemenbedrijf in Ethiopië beginnen. De afgelopen drie jaar verrezen in Ethiopië zeventig grootschalige bloementeeltbedrijven die aan vijfentwintigduizend mensen werk bieden. Vijftien van deze bedrijven zijn in Nederlandse handen.
Rondom het bedrijf van Wim en Frank Ammerlaan is al een kassencomplex van honderd hectare kas gebouwd, en dat wordt in de nabije toekomst driehonderd hectare. Het gunstige klimaat, maar vooral de lage loonkosten van minder dan een dollar per dag maken Ethiopië voor bloementelers een aantrekkelijk land. ‘Voor de mensen daar is het een goed salaris’, zegt Wim. ‘Maar behalve de loonkosten speelde ook het enthousiasme van de Ethiopiërs een rol bij onze keuze van een nieuwe locatie voor ons bedrijf. Ook hebben we in Ethiopië een veilig gevoel op straat. Dat is in Kenia wel anders’, zegt hij over het andere Afrikaanse land waar veel bloemen geteeld worden.
Het klinkt vreemd, bloemen kweken in een land dat we vooral kennen van hongersnoden. Maar dat is het niet, zegt Wim. ‘Juist door de ontwikkeling van de rozenteelt krijgen steeds meer mensen een vast inkomen, vooral vrouwen. En de omgeving ontwikkelt mee omdat mensen hun verdiende geld uitgeven in winkels in het dorp. En wij betalen mee aan een kleuterschool en een ziekenhuisje voor onze medewerkers.’