Nieuws - 22 april 2016

Waterzuivering voor Gambia naast de prijzen

tekst:
Didi de Vries

Geen prijzen voor de scholieren die met Wageningse onderzoekers een waterzuivering bedachten voor Gambia. Tijdens de Imagine-wedstrijd voor profielwerkstukken vielen ze buiten de prijzen.

‘De presentatie ging goed’, zegt Bram Klein Wentink, één van de scholieren van het Ludgercollege in Doetinchem, ‘maar helaas hebben we niet gewonnen.’ Zelf hadden ze vooraf een goed gevoel. De jury stelde kritische vragen die Bram, Carmen Swiers en Lisanne Peters voor hun gevoel goed wisten te beantwoorden. ‘Na afloop  van de uitreiking spraken we nog even met de jury’, zegt Bram. ‘Ze vonden ons project heel goed, maar ze vroegen zich af of de Gambianen algen willen eten. En ze vonden het systeem aan de dure kant.’

Ze vonden ons project heel goed, maar vroegen zich af of de Gambianen algen willen eten.
Bram Klein Wentink

De hoofdprijs, een studiereis naar een ontwikkelingsland, is gegaan naar een project in Ethiopië dat met de plant Jatropha erosie tegen gaat en tegelijkertijd biobrandstof en zeep produceert. ‘Jammer dat we niet gewonnen hebben’, zegt Bram, ‘maar ik ben blij dat we nu klaar zijn.’ Overigens is hun werk wel op een andere manier beloond. Van hun docent kreeg het drietal een 9,1 voor hun profielwerkstuk.

De scholieren werkten met onderzoekers Dorinde Kleinegris en Ben van den Broek van Food & Biobased Research. Met hun idee deden ze mee aan de Imagine-competitie voor profielwerkstukken die life sciences inzetten voor ontwikkelingssamenwerking.