Nieuws - 1 juni 2011

Waterzuivering Haïti stageplek voor VHL-studenten

Studenten van Van Hall-Larenstein in Leeuwarden kunnen vanaf volgend jaar stage lopen in Haïti. Ze gaan daar de bevolking trainen in het gebruik en onderhoud van mobiele waterzuiveraars. Speciaal hiervoor wordt in Haïti een Waterschool gebouwd.

waterpurifier.jpg
In februari vorig jaar, kort na de aardbeving in het Caribische land, hield VHL een inzamelingsactie voor de mobiele waterzuiveringsinstallaties. Alleen de 'watermakers' naar het noodlijdende land brengen was echter niet genoeg, concludeerde Leo Groendijk, docent Water Technology & Environmental Sciences en uitvinder van de mobiele zuiveringsinstallatie.
Volgens Groendijk is het belangrijk dat de Haïtiaanse bevolking zelf weet wat het nut is van waterzuivering. 'Het doel van de Waterschool is eerst en vooral kennisoverdracht. Wat is vervuild water, wanneer kun je spreken van schoon drinkwater? Hoe installeer en gebruik je een zuivering en pleeg je onderhoud? Dat moet de bevolking weten om ook in de toekomst verzekerd te zijn van schoon drinkwater. Op die manier willen we banen creëren door jonge mensen zelf te leren hoe ze water kunnen zuiveren.'
Rampgebied
Studenten Milieukunde en Life Sciences kunnen zich voor de stage in Haïti aanmelden. In deze opleidingen wordt de techniek behandeld die gebruikt is voor de watermakers. Het blijkt dat de stage niet voor iedereen is weggelegd, merkt Groendijk. 'Studenten reageren in eerste instantie enthousiast. Maar als ze zich verdiepen in de situatie, vallen kandidaten soms af. Het is nog steeds een rampgebied. Geïnteresseerde studenten maken zich zorgen over  veiligheid, verzekeringen en wat het kost. We doen ons uiterste best dit allemaal goed te regelen.'
De WaterPurifier weegt 20 kilo en werkt op zonne-energie. Het apparaat kan per dag tussen de 300 en 600 liter schoon drinkwater produceren uit vuil oppervlaktewater, zonder gebruik van externe elektriciteit en chemicaliën. Dat maakt de watermaker bij uitstek geschikt voor primitieve omstandigheden.