Nieuws - 12 september 2013

Watersnood in Australië

Wie? Carlette Nieland, Bsc Internationaal Land en Waterbeheer
Wat? Bachelorstage bij het Australian Centre for Sustainable Catchments (ACSC)
Waar? Queensland, Australië

‘Waar wilde ik naartoe voor mijn stage? Ik ben allergisch voor alles wat steekt, daarom viel Afrika af en bovendien leek het me fijn om in een Engelstalig land te zitten. Zo kwam ik in Australië terecht. Ook het onderwerp sprak me aan omdat ik altijd al interesse heb gehad voor natuurrampen.

Het Australian Centre for Sustainable Catchments is een onderzoekscentrum verbonden aan de universiteit van Southern Queensland. Bij het instituut hechten ze er veel waarde aan om de link te leggen met Wageningen. Ik was de eerste om daar naar toe te gaan namens Wageningen UR en ik vond het leuk om in de pioniersrol te zitten.

In januari 2011 heeft een zeer heftige overstroming plaatsgevonden in Toowoomba, een plaatsje nabij Brisbane, waarbij zelfs enkele doden zijn gevallen. Tijdens mijn stage heb ik onderzocht of de inwoners op de hoogte waren van een mogelijke overstroming en of er wel een waarschuwing aan de ramp vooraf was gegaan. Door middel van de enquêtes kwam ik erachter dat de ramp als een totale verrassing kwam. De meteorologische diensten hadden wel de grote hoeveelheden regen voorspeld die leidde tot de overstroming, maar er is nooit een waarschuwing aan de bevolking gegeven. Het is ook haast ironisch omdat je bij Australië eerder aan droogte denkt dan aan overstromingen

De eerste zes weken waren wel raar, als bachelorstudent wordt je gelijk in het diepe gegooid. Het bleek dat je een speciale vergunning nodig had om enquêtes af te nemen en daar moest ik zes weken op wachten. In die tijd heb ik de enquêtes voorbereid en probeerde ik zoveel mogelijk te leren door mijn ogen en oren open te houden.

Met twee Chinezen en een Australisch meisje woonde ik in een “student village”, een soort bungalow park voor studenten. In de weekenden ging ik wel eens met het Australische meisje mee naar haar ouders. Zij komt uit een typisch dorp in de binnenlanden waar nog aan rodeo wordt gedaan. Haar vader heeft overal tatoeages, rijdt een Harley en haar familie was nauwelijks te verstaan. Ik was erg afhankelijk van haar omdat ik geen auto had. Daardoor heb ik helaas ook weinig van Australië gezien. Na mijn stage ben ik nog wel zes weken met mijn backpack op pad gegaan in Nieuw Zeeland. Na heel wat kantooruren is het wel fijn om nog even te kunnen reizen.’