Student - 31 januari 2011

Waterschap leidt Velpse studenten op

Waterschap Hunze en Aa’s heeft VHL-studenten bij een minor begeleid. Zo denkt het waterschap nieuwe medewerkers te werven.

‘We kunnen moeilijk aan hydrologen komen. Deze studenten, die technisch goed onderlegd zijn en met modellen kunnen werken, vormen onze doelgroep', vertelt Henk van Norel, hydroloog bij waterschap Hunze en Aa's in Noordoost-Drenthe en Oost-Groningen. ‘We hopen dat een van de studenten stage bij ons komt lopen. En wie weet komen er één of twee bij ons werken. Maar we doen het eigenlijk ook voor andere waterschappen', aldus Van Norel.
Watergangen
Acht studenten Land- en watermanagement moesten voor een bijvak, de minor Hydrologische modellering, berekenen hoe de watergangen in Hunze en Aa's optimaal onderhouden kunnen worden. Een hele klus, omdat de ligging, de bodem en de gewassen eromheen, per watergang verschilt. Drie hydrologen van het waterschap stonden de studenten drie weken lang bij.
Van Norel: ‘Het was heel inspirerend om met studenten te werken. Zeker met betrekking tot de aanpak en methode van het onderzoek hebben ze ons op ideeën gebracht.'
Een echt probleem
De studenten lijken ook enthousiast. ‘Heel motiverend om aan een echt probleem te werken', vindt vierdejaars Pytrik Graafstra. Ze overweegt een baan bij een waterschap. ‘Deze uitdaging zoek ik wel in een baan.'
Het is voor het eerst dat de hogeschool zo intensief samenwerkt met een waterschap. Volgend jaar willen beide partijen de minor Hydrologische modellering weer samen invullen.