Nieuws - 16 oktober 2018

Waterconferentie moet Wagenings onderzoek op de kaart zetten

tekst:
Roelof Kleis

Honderden wetenschappers en beleidsmakers uit de hele wereld praten op de campus drie dagen over water. De conferentie Water Science for Impact is georganiseerd in het kader van 100 jaar WUR.

De conferentie moet volgens Johan Feenstra, een van de organisatoren, het wateronderzoek van WUR op de kaart te zetten. Er hebben zich in totaal 450 personen aangemeld voor de conferentie. ‘Maar die zijn er niet allemaal tegelijkertijd, zegt Feenstra. ‘Ik verwacht zo’n 250-270 deelnemers per dag.’ De bezoekers kunnen kiezen uit ongeveer 70 parallelsessies van anderhalf uur, verdeeld over drie dagen.

De bijdragen van de verschillende wetenschappers en beleidsmakers cirkelen rond drie thema’s: waterkwaliteit, water en klimaatverandering en de samenhang tussen water, voeding, energie en ecosystemen. De thema’s zijn volgens Feenstra zowel relevant voor rivieren en meren als zeeën en oceanen. Als de conferentie succesvol is, vormt het mogelijk
het begin van een tweejaarlijks evenement.

Publicitair hoogtepunt van de conferentie is de komst van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op de slotdag. Zij spreekt donderdagmiddag tijdens de plenaire zitting een kwartiertje over Water, working together for impact. Ook de Gelderse gedeputeerde Josan Meijers is dan van de partij. De keynote die dag komt van professor Stefan Uhlenbrook, coordinator van het UN World Water Assessment Programme.

De aftrap werd vanmiddag gedaan door hoogleraar Carolien Kroeze. Zij zette kort de waterstrategie van WUR uiteen. Wageningen wil aan de weg timmeren met haar wateronderzoek. WUR concentreert haar onderzoek op vier thema’s: het verband tussen water en voedsel, waterkwaliteit, water in de stedelijke omgeving, het duurzaam gebruik van de zee.