Wetenschap - 17 augustus 2001

Waterbommen tegen zinloos geweld

Waterbommen tegen zinloos geweld

Ruim vijfduizend gulden kregen de eerstejaars op woensdagochtend in de schoot geworpen door toevallige passanten. Voor het goede doel wel te verstaan. Ze zamelden geld in voor het Grote Ideaal: de stichting Stop zinloos geweld.

Er liep een paard in de Hoogstraat met ernaast de bloedmooie cowgirl Ylvie met echte cowboyhoed. Wie wou, mocht een ritje maken op haar paard, maar moest dan wel wat geld afstaan voor het goede doel. Ylvie, eerstejaars biologie, woont in de buurt van Wageningen en wilde haar paard wel inzetten in de strijd. Groep 48 scoorde daarmee een van de origineelste manieren om geld los te peuteren van winkelende passanten in de geschiedenis van het Grote Ideaal. Minder origineel waren de vele schone slapers die slapend rijk probeerden te worden, of het verkopen van glaasjes limonade.

Onbekende leden van groep 36 hebben een lid van groep 2 ontvoerd en vervolgens losgeld ge?ist, wat die laatsten niet vonden passen binnen het thema zinloos geweld. Verschillende anderen benadrukten juist de boodschap meer dan het geld inzamelen. Zo schilderde groep 7 lieveheersbeestjes op armen en gezichten van voorbijgangers zodat ze uitdroegen tegen zinloos geweld te zijn.

Toch was ook het agressievere gooi- en smijtwerk populair. Op de markt konden mensen waterbommen gooien tegen het geteisterde lichaam van Teije, eerstejaars in groep 23. Iets spectaculairder was het smijten van ballonnen gevuld met water naar het hoofd van Jan, wiens groep in de Hoogstraat stond. Zijn mentor John moedigde omstanders door een microfoon aan: "D???mes en heren, gooit u toch naar hartelust tegen de kop van die rottige eerstejaars. Ach alweer mis, wat jammer, maar wel weer een guldentje tegen zinloos geweld." Even verderop werden levensechte vervalsingen van Herman Brood voor een prikkie van de hand gedaan. Winstgevend bleek ook sponsoring: groep 22 kocht onderbroeken bij de Zeeman, trok die over de kleren aan en schreef tegen betaling de naam van winkels in de Hoogstraat erop.

De stichting Stop zinloos geweld gaat de opbrengst besteden aan posters en ander promotiemateriaal in Wageningen. | J.T.