Organisatie - 1 januari 1970

Water en bier houden stemming erin

Niet alleen de spelers van het Nederlands elftal in Duitsland, ook de studenten in Wageningen hebben last van het warme weer tijdens de eerste wedstrijd van Oranje op het wereldkampioenschap voetbal 2006. Gelukkig brengen water en bier de nodige verkoeling, blijkt bij een rondje door de stad.

Terwijl op Droevendaal 55 fanatiek wordt meegeleefd met het voetbal, heerst enkele huizen verderop een bijna serene rust. Geen televisie, geen gejaagde commentaarstem: geen voetbal. De bewoners van Droevendaal 41 hebben niks tegen voetbal, maar het signaal uit de antenne op het dak is niet sterk genoeg om de kabel te kunnen verlengen tot buiten. Dus blijven ze zonder tv, maar met loungemuziek en koude cider in hun zelfgemaakte zwembad liggen.
Ook op de meeste afdelingen van de sterflats is het rustig. De warmte van de zon heeft daar tot kalmte gemaand. De ‘echte’ voetbalfans hebben zich verzameld in de flatkroegen op de begane grond. In de Woeste Hoeve vinden zo’n twintig studenten onder meer verkoeling in verse tapbiertjes die worden rondgedeeld in een oranje ‘meter’ - een relikwie van het EK van twee jaar geleden. In Annie’s kroeg – ‘pub of life sciences’ – kunnen studenten de wedstrijd zelfs op groot scherm volgen. Ook in Borney’s hangt zo’n scherm, maar daar is het kastje dat de beamer moest aansturen stuk en moeten de studenten het zondag uiteindelijk doen met het scherm van de televisie boven de bar.
De zon zorgt er niet alleen voor dat mensen loom zijn, maar jaagt ze ook naar binnen. Zo heeft een grote groep voetballiefhebbers, onder wie veel studenten, zich genesteld voor het grote scherm op het plein achter café het Gat. Zij kijken echter pal in de zon en verspreiden zich al snel na het begin van de wedstrijd naar elders, ergens binnen, waar de zon geen hinderlijke schittering of schaduwen oplevert. Uiteindelijk blijft op het plein slechts een handjevol mensen over, die met de neus tegen het scherm nog net kunnen profiteren van het beetje schaduw dat het scherm biedt.
De middag is loom, de wedstrijd traag. En het is moeilijk om tijdens de lange zit het enthousiasme vast te houden. Daarvoor zijn die zondag smeltvaste gangmakers nodig. Zoals een paar studenten in Annie’s die, voorzien van koelwater met een schuimkraag, de stemming erin weten te houden met een eigen WK-leus. ‘We hebben een H, we hebben een U, we hebben een P. Hup!’ / JH