Wetenschap - 28 maart 2002

Water Fuse en Salmon in de prijzen op Wereld Waterdag

Ze noemen zich de Aqua Generation, Global Changers, de Water Thinkers en de Water Fuse. De studententeams die in het kader van de Wereld Waterdag op 22 maart bijeenkwamen in het Vredespaleis in Den Haag. Twee Wageningse teams wonnen voor hun bijdrage een prijs.

De ruim 130 studenten, afkomstig uit Europa maar ook uit Afrika en Zuid-Amerika, namen deel aan het seminar Water and Human (In)Security. Zij kregen de kans om in multidisciplinaire teams water-gerelateerde problemen te bestuderen. Dit idee ontstond tijdens een van de werkbezoeken van prins Willem Alexander aan Wageningen Universiteit. Tijdens gesprekken met Wageningse MSc- en PhD-studenten kwam naar voren dat multidisciplinaire samenwerking erg belangrijk is als het gaat om het oplossen van waterconflicten. De prins was ook aanwezig op het seminar in Den Haag.

De studenten probeerden op een originele manier problemen als waterschaarste en -vervuiling voor het voetlicht te brengen. Het Wageningse team Water Fuse, bestaande uit de Nederlanders Hanneke Chin A Fo en Martin van der Schans en de Tunesische Hana Jelassi, kregen ieder een prijs van 600 euro voor hun 'water monopoly' bordspel en een zelfgemaakte film over de achtergrond van het spel. Jelassi: "Het spel gaat over de vier landen die het water van de Nijl delen. Elke speler moet dammen zien te bouwen en andere maatregelen treffen om het water te verdelen. Met de dobbelstenen kan je bepalen waar het water heengaat en hoeveel."

Jelassi zegt vooral veel geleerd te hebben van de discussies onder de studenten. "In de laatste twee maanden heb ik veel verschillende meningen gehoord over waterproblemen en ik heb geleerd me toleranter op te stellen."

Het andere winnende Wageningse team was Salmon met hun vraag-en-antwoord simulatiemodel 'The water tour around the world'.

Mathieu Pinkers van Alterra organiseerde de Wageningse inbreng. Het achterliggende doel was om nieuwe partnerships op het gebied van water te cre?ren. Pinkers is positief: " Er zijn daadwerkelijk nieuwe internationale partnerships gesmeed. We hebben er vertrouwen in dat die zullen blijven bestaan als de studenten weer naar hun eigen land terugkeren." | H.B.

Studententeam Water Fuse met hun spel 'water monopoly'. | Foto Hana Jelassi