Nieuws - 10 mei 2007

Wat vind je van het Forum?

De taartjes waarmee de ingebruikname van het Forum werd gevierd, zijn allang weer op en vergeten. Bij de fietsenstalling in de kelder – die al uitpuilt – hangen briefjes waarop staat dat studenten moeten wandelen omdat de vloer glad is van de regen. Overal zijn nog installateurs aan het werk, studenten zoeken hun weg en nieuwsgierige buitenstaanders lopen wat verwonderd rond te kijken. Hoe bevalt het Forum?

Dini Straatman, één van de drie receptionisten
‘De eerste week? Leuk en spannend! Hiervoor zat ik op het secretariaat van Plant Research International. Daar was alles anders omdat het een gesloten gebouw is. Ik schreef bezoekers in en zorgde dat ze op de goede plek kwamen. Hier vinden mensen meer hun eigen weg.
Ik kreeg wel veel vragen over waar iets is, zoals toiletten of een bepaald klaslokaal. Om iedereen goed te kunnen helpen had ik van tevoren de plattegrond bestudeerd. Ook vroegen veel studenten en docenten waar de koffieautomaten stonden, maar die zijn er nog niet.
Eigenlijk is alles goed verlopen de eerste week. We hebben ook complimenten gekregen van andere medewerkers in het gebouw. Natuurlijk zijn er wel dingen fout gegaan. Zo riep ik per ongeluk op de eerste dag via de intercom iets om tijdens de colleges. Het was zo druk met mensen bij de balie en telefoontjes dat ik was vergeten op tijd te melden dat iedereen gratis koffie en gebak kon krijgen. Toen ik het alsnog deed, had ik er niet bij stil gestaan dat de colleges al waren begonnen. Maar ach, daar kon iedereen om lachen.’

Pim Kupers, derdejaars Landschapsarchitectuur, in een computerlokaal
‘We hebben dit hele lokaal tot onze beschikking om een regioplan op te stellen, een opdracht waarmee we onze bachelorfase afronden. De ruimte is prima, maar het is wel balen dat we de computertafels en bureaustoelen niet kunnen verzetten om RSI te voorkomen. En we missen een grote papierbak. De bak die voor oud papier bedoeld is, is binnen een uur vol. We maken continue schetsen.
Verder verliep alles nog wat chaotisch. Vrijdag kreeg een groep van veertig studenten college in een veel te kleine zaal hiernaast. Ook printen gaat nog niet helemaal goed. Als wij hier een printopdracht geven, rolt het document er in Gaia uit. En de printer op onze gang staat in verbinding met computers daar. Er ontbraken ook nog dingen in het begin, zoals een flap-over. Maar we kloppen gewoon bij het docententeam aan als we iets nodig hebben. Dat is wel anders nu. Op de Hucht zaten we dichtbij alle docenten. Als ik iets wilde weten, liep ik gewoon even langs. Nu kan dat niet meer. Daarom hebben we van alle docenten telefoonnummers en emailadressen gekregen.’

Annewieke Verloop, eerstejaars Levensmiddelentechnologie, in een groepswerkruimte
‘Op zich is het gebouw mooi, maar niet alles is even praktisch. Er zijn nergens prullenbakken. Je mag officieel nergens eten, maar je kunt ook je kauwgom niet kwijt. Om hier te komen moet je trouwens met een glazen loopbrug. Het is een raar idee dat daar niks onder zit, maar ik durf wel te kijken. Je kunt alleen wel zo over de rand heenstappen. Net als bij de ramen hier rond de koepel, daar stap je ook zo uit. Ramen tot op de grond vind ik ook een beetje eng. Ik denk dat het plafond ook nog afgewerkt moet worden. Oh, dat blijft zo?
Een plus zijn de roltrappen. Die hadden best tot de zevende gemogen. Maar de lift is ook snel. De stoelen zitten goed. Voor ons groepje van acht personen hebben we ook een grotere tafel nodig. Dat de computers en internet het hier nog niet doen is even onhandig. Nu moet ik veel overschrijven.’

Yvonne Visser, aio bij Levensmiddelenchemie en PGO-begeleider
‘Dit is mijn derde ochtend hier. Ik vind het wel leuk om in een nieuw gebouw te zitten. Dit geeft meer het idee van een grote universiteit. Er is beneden veel ruimte om te zitten en te eten. Maar een kopje koffie is wel duur, 1 euro 10 geloof ik, 45 cent meer dan uit de automaat. Zolang je in je lokaal kunt, de lift werkt en ze niet om de hoek boren heb ik er geen last van dat het gebouw nog niet af is.
Dat ik nu heen en weer moet om les te geven vind ik niet raar. Ik heb sowieso al twee werkplekken, op Zodiac en in het Biotechnion. Voor een PGO-groepje is deze ruimte wel klein, we moesten met zijn negenen om een tafel voor zes. Het raam waaide ook steeds dicht. Voor mensen met hoogtevrees is dit geen fijn gebouw. En we moeten nog maar zien hoe het afstudeervakkers vergaat nu die niet meer bij op de leerstoelgroep werken.
De roltrap heeft me wel verrast, en de fatboys. Ik ben benieuwd naar het park en de buitenfaciliteiten in de zomer.’

Gerrit Heida, ict-consultant bij EDUsupport, op de begane grond
‘Eind april heb ik al een paar dagen geholpen met dingen aansluiten zodat de colleges konden beginnen. Eerst zaten we achter gesloten deuren in het Computechnion en sinds 1 mei zijn we voor iedereen zichtbaar. We moeten nog leren hoe het gaat als studenten of docenten even langs wippen met vragen over EDUweb.
De eerste dagen werkte ik achter de balie in de hal, maar dat is geen geschikte werkplek. Het tochtte en ik heb een trui aangehad vanwege de kou. Ik kreeg ook steeds vragen over de wc’s, en over het oplaadapparaat voor de chipknip dat er nog niet is.
In deze kamer is het weer te warm, en krap. We moeten nog met de meubels schuiven. De afvalscheiding in de prullenbak is wel goed, alleen is de papierbak na een paar blaadjes vol. En het is hier nogal kaal. Onze vorige kamer was vol schilderijen en planten, en hier mag je nog geen gaatje boren. Misschien plakken we tegen de inkijk wel folie met glas-in-loodpatroon op de ramen. Maar op zich is het gebouw wel mooi. Het grijze beton is wat grauw, maar het houtwerk ziet er goed uit.’

Nicolas Georgallis, Erasmusstudent Environmental Sciences van Cyprus
‘Ik heb hier nu een week college en ik vind het een fijn en interessant gebouw. Het heeft leuke hoeken die er anders uitzien. De sfeer is goed, ontspannen en inspirerend. Hiervoor zat ik vooral op de Hucht. Nu kom ik gelukkig meer masterstudenten tegen.
Het voelt hier ook niet vreselijk serieus, niet zo erg universitair. Door de roltrap heeft het gebouw wel iets weg van een winkelcentrum. De collegezaal was prima, niks bijzonders, net als Gaia waar ik eerder ben geweest. De eerste dagen waren de bouwwerkzaamheden wat vervelend, maar dat is nu minder. Hopelijk zijn ze gauw klaar.’