Student - 16 december 2016

Wat te doen tijdens de feestdagen?

tekst:
Jessica Bernard,Marijn Flipse

De kerstvakantie komt er weer aan. Veel (internationale) studenten die niet naar huis gaan, maken van de gelegenheid gebruik om Europa te verkennen. Buurlanden als Duitsland en Frankrijk zijn favoriet. Maar ook in Nederland blijft het in de feestdagen niet stil. Als je van plan bent om in Nederland te blijven, doe dan je voordeel met onderstaande tips!

Illustratie: Henk van Ruitenbeek

Wat? Schaatsen
Waar? Op het Museumplein en aan de Radioweg, Amsterdam
Wanneer? Tot en met 5 februari
Prijs: vanaf 10 euro
Bijzonderheden: Deze schaatsbanen zijn slechts korte tijd open, dus het kan aan de drukke kant zijn. De moeite waard om van de Europese winters te genieten.

Wat? Amsterdam Light Festival
Waar? De route voert langs de Keizersgracht en
verschillende speciale evenementen in de Hortus Botanicus Amsterdam en in het Park Frankendael.
Wanneer? Tot en met 22 januari
Prijs: Gedeeltelijk gratis, vanaf 20 euro voor de rondvaarten
Bijzonderheden: Winterfestival met licht, kunst en water, waar artiesten uit meer dan 40 landen hun werk presenteren!

Wat? Nieuwjaarsduik
Waar? Verschillende locaties in Nederland
Wanneer? 1 januari 2017
Prijs: Veelal gratis
Bijzonderheden: Er zijn meer dan 60 locaties. De grootste nieuwjaarsduik vindt plaats op het strand van Scheveningen.

Wat? Oud-en-nieuwviering
Waar? Oosterdok, Amsterdam
Wanneer? Oudejaarsavond
Prijs: Gratis
Bijzonderheden: De viering wordt gekenmerkt door spectaculair vuurwerk, fijne kroegentochten in de stad en nog veel meer leuks.

Wat? Kerstmarkt Maastricht en Magisch Maastricht
Waar? Vrijthof, Maastricht
Wanneer? Tot en met 1 januari 2017
Prijs: Vverschillende prijzen voor de schaatsbaan, het reuzenrad en de producten die te koop zijn in de kramen.
Bijzonderheden: Een magische extravaganza, heel anders dan kerstvieringen in andere Nederlandse steden.

Wat? Winter Efteling
Waar? Kaatsheuvel
Wanneer? Tot en met 31 januari 2017
Prijs: 36,50 euro
Bijzonderheden: Nederlands beroemdste pretpark de
Efteling is in de wintermaanden omgetoverd tot een winters sprookjespark. Je kunt er ook oud en nieuw vieren.

Wat? Serious Request
Waar? Breda
Wanneer? 18 tot en met 24 december 2016
Prijs? Je kunt geld doneren voor het goede doel door een nummer aan te vragen.
Bijzonderheden: Tijdens Serious Request gaan twee dj’s van radiostation 3FM zes dagen lang radio maken in een glazen huis in Breda zonder vast voedsel te eten. Hiermee zamelen ze geld in voor een goed doel, dit jaar de bestrijding van longontsteking bij jonge kinderen. Door een plaat aan te vragen of op een andere manier in actie te komen, kun je hieraan bijdragen. Rondom het Glazen Huis is het iedere dag en avond vol met mensen.

Wat? Haagse kerstmarkt
Waar? Den Haag, Het Lange Voorhout
Wanneer? Tot en met 23 december 2016
Prijs: Gratis
Bijzonderheden: De kerstmarkt is in de historische binnenstad van Den Haag. Naast kraampjes is er muziek en theater.

Wat? Kerstcircus Nijmegen
Waar? Jonkerbosplein
Wanneer? tot en met 3 januari 2017
Prijs: Vanaf 20 euro
Bijzonderheden: In Nederland zijn rond kerst en Oud en Nieuw verschillende circussen te bezoeken. Als je iets verder weg wilt kun je ook naar het kerstcircus in Amsterdam, Den Haag of Rotterdam.

Bijzondere lekkernijen

Oliebollen, appelflappen en erwtensoep zijn voor ieder verplichte kost tijdens de feestdagen. Je kunt deze in vrijwel elke Nederlandse stad vinden en het is de moeite waard om te proberen zelf erwtensoep te maken. Advocaat en kerstkransjes zijn kerstlekkernijen om van te genieten. Advocaat is de Nederlandse tegenhanger van Eggnog; deze romige likeur is simpelweg heerlijk.