Nieuws - 2 juli 2015

Wat geef jij uit aan je vakantie?

tekst:
Carina Nieuwenweg

Een kwart van de Nederlanders gaat niet op vakantie. Voor velen is het simpelweg niet betaalbaar, meldde het NIBUD vorige week. Wat geven Wageningse studenten eigenlijk uit aan hun vakantie? (765 euro volgens deze niet-representatieve steekproef)

Theo Schutte, Derdejaars Bsc Bodem, water en atmosfeer

22_MI_TheoSchutte.jpg

Dit jaar geef ik 365 euro uit aan een tiendaagse studiereis naar Schotland, inclusief
overnachtingen en busreis. De excursie wordt georganiseerd door studievereniging
Pyrus. Dat doen ze twee keer per vijf jaar. De vorige keer zijn we naar Baskenland
geweest. In totaal gaan er zo’n 50 studenten mee en we doen allerlei activiteiten die gerelateerd zijn aan de studie. Normaal gesproken ga ik niet op vakantie. Door het jaar heen worden er genoeg leuke studentenactiviteiten georganiseerd. Daardoor heb ik niet zoveel zin om ook nog eens iets te gaan regelen voor de vakantie.

Albert-Jan van Zuilichem, Tweedejaars Bsc Moleculaire levenswetenschappen

22_MI_AlbertJanVanZuilichem.jpg

Ik ga dit jaar een week bergwandelen in Zwitserland met een vriend en een jaarclubgenootje van Ceres. Normaal gesproken is dat redelijk duur, omdat de berghuisjes erg prijzig zijn om te huren. Maar de grootouders van mijn jaarclubgenoot hebben een berghut in Zwitserland waar we verblijven. We zijn dus alleen geld kwijt aan brandstofkosten en levensonderhoud. Al met al schatten we dat we 300 euro per persoon kwijt zijn. Ook ga ik twee weken met mijn ouders naar Italië. Dat kost me niks. We doen dit elk jaar omdat we er vroeger een jaar hebben gewoond. Sommige Italianen in de stad Luca herkennen me nog steeds. Ik val ook wel op tussen de Italianen met mijn blonde haren en lengte van 2,02 meter.

Mark Reijerman, Eerstejaars Msc Economics

22_MI_MarkReijerman.jpg

Ik houd van spontane vakanties en last-minute acties. Door maximaal te lenen van DUO heb ik een spaarpotje opgebouwd. Ik ben van mening dat ik juist nu moet profi teren van die lening. Geld is meer waard als je jong bent, want als ik nu wat extra’s wil doen of kopen dan moet ik harder werken, omdat mijn uurloon veel lager is. Onder spontante vakanties versta ik bijvoorbeeld het opzoeken van vrienden die tijdelijk in het buitenland zitten. Zo heeft een vriend mij een week lang rondgeleid in Cambridge. Als single heb ik nu de ruimte voor spontane acties. Ik hoef niet vooraf een vakantie voor twee helemaal uit te stippelen en af te stemmen.

Nick van Nispen, Eerstejaars Msc Economics

22_MI_NickvanNispen.jpg

Mijn instelling is vooral: ‘Ik zie het wel.’ Ik laat me graag verrassen door spontane ideeën. Tijdens de kerstvakantie ben ik samen met een vriend naar Schiphol gereden en hebben we gewoon gekeken waar we nog naartoe konden. Het werd Alicante, een havenstad in Spanje. Achteraf was dat best prijzig. Die vijfdaagse trip kostte me ongeveer 1000 euro. In de zomervakantie ga ik in ieder geval een week weg met mijn dispuut, maar we weten nog niet waarheen. De kosten zullen tussen de 200 en 250 euro per persoon zijn. Verder kwam ik met wat vrienden op het idee om naar Griekenland te gaan. Maar dat kan ook weer zo veranderen. Misschien dat we uiteindelijk een auto huren en naar Frankrijk crossen. Wie weet.

Sindy Morales Suan, Eerstejaars Msc molecular lifesciences

22_MI_SindyMorales.jpg

De kosten van deze vakantie gaan al snel oplopen tot 2000 euro. Ik ga terug naar Columbia, waar mijn familie woont. De vliegtickets alleen al kosten 1100 euro. Mijn vriend, die Nederlands is, gaat ook mee. Eerst staat er een hiking-trip gepland langs de Colombiaanse kust. Ook willen we de befaamde ‘Lost City Track’ bewandelen. De wandeling naar deze archeologische plek bovenin de bergen – en weer terug naar beneden – duurt vijf dagen. Ondertussen verblijven we in verschillende berghuisjes. Daarna gaan we naar de Colombiaanse hoofdstad Bogota waar mijn familie woont. Mijn vriend blijft een maand, ik ga de hele zomervakantie. In de halve maand zonder mijn vriend ben ik vooral van plan om vrienden en familie te bezoeken. En natuurlijk om van het Colombiaanse eten te genieten.

Dominique Meijer. Tweedejaars Bsc Biotechnologie

22_MI_DominiqueMeijer.jpg

Ik ga acht dagen lang op duikvakantie in Egypte, samen met mijn vriend. Dat is mijn grote vakantieplan dit jaar. Ik duik al tien jaar, maar meestal doe ik dat in december, samen met mijn ouders. Dit is voor het eerst dat ik in de zomer ga duiken. Alles bij elkaar gaat het zo’n 1700 euro kosten. Qua planning was het wel lastig; je moet rekening houden met twee agenda’s en alles ook nog eens om de hertentamens heen plannen. Het laatste weekend van de vakantie ga ik ook nog met mijn ouders naar Praag, als een verlaat cadeautje voor mijn twintigste verjaardag. Was ik single geweest, dan was ik met mijn zusje meegegaan: zij gaat anderhalve maand backpacken in Europa!

Illustratie: Henk van Ruitenbeek