Wetenschap - 3 oktober 2002
Wat een leven: Practicum
Wat een leven: Practicum
In het andere gedeelte van de zaal draait een andere proef. Susan van Dijk, tweedejaars Voeding en Gezondheid, is bloed aan het centrifugeren. "Je doet af en toe wel heel veel proefjes. Het is echt niet vies, al ruik je het wel een beetje."
Janneke, liever zonder achternaam en tweedejaars Voeding en Gezondheid, is nog even een opdracht aan het lezen. De bepaling van het pH-optimum van lipase en de invloed van gal op de vetsplitsing. Zij heeft afgelopen woensdag de bloedproef al gedaan. "Heel leuk, je ziet de eiwitten stollen. Je ziet wat er gebeurd, dus dan leeft het veel meer. Maar het zou wel leuker zijn om humaan bloed te gebruiken, dat is toch leuker dan koeienbloed." Het meest memorabele onderdeel van de practicumreeksen blijkt nog wat bloediger te zijn. Iets wat velen zich nog levendig voor de geest kunnen halen. "Laatst moesten we een big opensnijden. Om te kijken naar de organen. Benno Burema, tweedejaar Biologie, herinnert er nog wel even aan dat het wel doodgeboren varkentjes schijnen te zijn. "Al ziet het er wel zielig uit voor de varkens". Benno is nu op de minishaker zijn reageerbuisje aan het schudden. "Wel beter, als je met de hand schudt, gaat 't er snel overheen." Ook hebben ze laatst de hersenen van een koe bekeken. "Dat stonk echt heel erg, een zieke wee?ge geur". "Maar die haai van vorig jaar stonk nog veel meer, die lucht was gewoon niet te harden."
Maaike vindt het begeleiden van de practica een goede ervaring, maar wel erg hectisch. Vannacht kwam ze op een feest van Ceres nog een student van haar tegen die nu ook aan de opdracht zit. "Wat doe jij hier, dat kan toch niet, je bent de practicumjuf!", riep hij uit.
Een jongen peuzelt zijn boterham met pindakaas op. Zijn groepsgenoot pipetteert in erlenmeyers, dat zijn buisjes, wat gal en daarna voegt hij wat pancreaslipase toe. Dan kan de pH gemeten worden. "Doen we het wel wetenschappelijk verantwoord?" "Ja joh, de scheikundeleraar kan hier nog wat van leren". Alle buisjes worden gemeten met de pH-meter. "Wat aardig van de pH-meter dat die dat voor ons aangeeft, h?", deelt Benno mee. "Die moet acht worden, h?." Na het toevoegen van de slaolie sluiten ze de erlemeyers netjes af met een laagje parafilm. Dan gaan ze 30 minuten in het schudwaterbadje. Enkele studenten zijn al aan het opruimen, vooral omdat ze aan koffie toe zijn.
Stefan zoekt naar zijn map om antwoorden te noteren. Met gespeelde rancune roept hij: "Ik denk dat ??n of ander voedingsmiepje het gestolen heeft". Dan buigt dit groepje zich rond om de map. Echt vlotten wil het niet, al denken ze dat ze al klaar zijn. De begeleidster Maaike komt even kijken. "Ik zie nog allemaal lege plekken, werken jullie!" | Esther Tol
Foto Guy Ackermans