Wetenschap - 25 oktober 2001

Wat een leven: Movie W

Movie W

De lage zolderruimte in De Wereld. Films uit alle delen van de wereld. Het geldkistje, de plastic kaartjes die je na het betalen van de entreeprijs in je handen gedrukt krijgt en die je vier meter hogerop weer af moet geven. Het korte praatje n?t voor de film begint. Movie W is een begrip in Wageningen.

Het Wageningse filmhuis wordt draaiende gehouden door een groep van ongeveer twintig vrijwilligers. Robert Herpers, vierdejaarsstudent Biotechnologie, is sinds een jaar ??n van die vrijwilligers. Nu is de zolder van De Wereld op last van de brandweer gesloten - er moesten nog een paar verbeteringen aangebracht worden waaronder een bordje met 'uitgang' - en dus draaien er alleen in het weekend films, maar normaal gesproken werkt Herpers twee keer per week bij Movie W, verkoopt kaartjes, verzorgt de zaal of draait de filmtapes. Herpers ging er wel vaker naar de film en zag een keer een briefje hangen met 'Movie W zoekt vrijwilligers'. Herpers: "Ik ben dit gaan doen omdat ik van films hou. Nogal logisch, er zitten hier alleen mensen die geregeld een film kijken en dan ook nog met plezier."

Ook Frederik Oberth?r is regelmatig bij Movie W te vinden al is hij niet 'zo heel erg actief'. De zevendejaars plantenteler werd anderhalf jaar geleden opgeleid om films te draaien. Oberth?r: "Opleiding is een groot woord, hoor. Er zijn verschillende projectoren bij Movie W, waaronder een 35 millimeter en een 16 millimeter, en die hebben elk weer een net andere techniek die je even onder de knie moet zien te krijgen."

De vrijwilligersclub zoekt zelf de films uit die ze willen draaien. Hiervoor gaan ze naar filmfestivals, bijvoorbeeld het International Film Festival Rotterdam. Oberth?r: "Dan kijken we in negen dagen zo'n veertig films. Behoorlijk vermoeiend, moet ik zeggen. En dan was ik er nog maar twee dagen." Hij is bij Movie W vrijwilligerswerk gaan doen omdat het 'goedkoper en leuker' is om op deze manier naar de film te gaan. Oberth?r: "Je bent meer bij een film betrokken. Een leuk bijeffect is dat je eens naar een film gaat die je anders misschien nooit had gezien. Bijvoorbeeld de film die nu draait over Kazachstan. Die leek me niet echt heel bijzonder, maar het was eigenlijk best interessant om te zien hoe men daar leeft."

Eens per maand is er een programmavergadering waar iedereen films die hij of zij heeft gezien en graag in Wageningen zou draaien, naar voren kan brengen. Smaken verschillen natuurlijk, maar je wordt redelijk vrij gelaten in je filmkeuze. Herpers: "Het ligt eraan of je het enthousiast over kan brengen of de film die jij leuk vindt ook in het programma komt. Van welk genre ik hou? Dat kan ik eigenlijk niet zo zeggen. Het gaat erom dat je uit een bepaald genre de goede films haalt."

Ieder jaar organiseert Movie W het MovieWeekend, een klein filmfestival dat drie dagen duurt. De Wereld wordt dan ingericht in de sfeer van het thema. Een andere activiteit is de lezingencyclus Blik op Film. Mensen uit de filmwereld vertellen na afloop van de film over hun werk als regisseur, cameraman of acteur. Oberth?r: "Je gaat dan heel anders naar zo'n film kijken. Je hebt bijvoorbeeld mensen die erop uit gaan om een geschikte locatie te zoeken voor een sc?ne in het bos. Dat moet natuurlijk ook gebeuren, maar ik had er nooit bij nagedacht."

Movie W laat films zien die zelden door een reguliere bioscoop getoond zullen worden. Herpers: "Hier kom je in aanraking met andere filmculturen. We draaien veel films uit derdewereldlanden, bijvoorbeeld Iraanse films. Het is niet zo dat we per se geen Hollywoodfilms w?llen laten zien, maar je moet een beetje rekening houden met wat andere bioscopen al draaien." Het publiek dat op de films afkomt is ook niet 'regulier'. Veel studenten, maar ook universiteitsmedewerkers en mensen die in Wageningen wonen. Oberth?r: "Het is publiek dat iets opener staat. Logisch, als je aparte films draait, heb je ook een bepaalde klandizie. Soms hebben we wat toegankelijkere films als Fucking ?m?l, maar het leuke bij Movie W is dat we ook vrij zijn om films te draaien waarvan we van tevoren al weten dat er niet meer dan acht, negen mensen op af zullen komen."

Clarieke Hidden

Foto Guy Ackermans