Wetenschap - 26 september 2002

Wat een leven: De leukste afdeling

'Maandagavond komt er iemand van Wb langs om ons te interviewen, omdat we de leukste afdeling van Hoevestein zijn, haha.' Op het bord gekrijt staat mijn komst aangekondigd. De leukste afdeling van Hoevestein? Dat is toch een beetje vergane glorie, zo blijkt bij navraag. Voor de gezamenlijke maaltijd zijn wat bekenden uitgenodigd om de afdeling op de zestiende verdieping te completeren. E?n van hen is Marco, die zich het verleden nog levendig kan herinneren. "Vroeger stonden de bierflesjes tussen de deuren van de afdelingen en als je dan een pak suiker ging halen bij de buren was je zo een uur weg" vertelt hij. Inmiddels is het allemaal wat rustiger geworden. "Dat is een normale gang van zaken. Er studeert iemand af, een ander vertrekt en een paar relaties die waren ontstaan op de afdeling, gaan uit elkaar. Het houdt eens op."

Staart en Jonathan zijn inmiddels de langstwonende bewoners van de afdeling. Staart, die eigenlijk Martijn heet, heeft zijn naam destijds gekregen van een huisvriend. "Dat is een lang verhaal. In ieder geval woonden hier op een gegeven moment twee Martijns. Ik had toen nog lang haar en die jongen vond dat blijkbaar raar of zo. Hij noemde me altijd staart en dat is zo gebleven." Ook Staart herinnert zich de sfeer van een paar jaar geleden nog goed. "We hebben ooit een verdiepingsweekend gehad. Met z'n allen in een paar auto's naar de Ardennen. Bijna de hele zestiende verdieping was mee. In die tijd hebben we ook een kroegweek georganiseerd, met als afsluiting een groot feest. De meesten van ons waren toen nog student en het was gewoon makkelijker om tijd vrij te maken. Nu moet je 's ochtends om zeven uur opstaan omdat je moet werken. Dan ga je niet zo lang meer door."

Borden met plaatsnamen sieren de woonkamer en herinneren aan de voornamelijk Belgische bestemmingen van de weekenden. Borden verzamelen is een hobby van Jonathan. "Laatst waren we in Texel, maar daar vonden ze het niet zo leuk als we een bord zouden meenemen. In Belgi? deden we het altijd wel."

Staart is niet de enige bewoner met een bijnaam. De andere Martijn wordt ook wel Hairy genoemd. Jonathan: "Dat kwam geloof ik omdat hij ooit uit de douche kwam lopen en overal veel haar bleek te hebben. Iemand riep toen verschrikt: wat ben jij hairy."

Tijdens de maaltijd wordt Engels gepraat, zodat ook de internationale student van de afdeling, Patricia uit Colombia, kan meepraten. Meestal is de relatie met de internationale studenten erg goed, volgens Staart. Afgelopen zomer is hij zelfs met de andere Martijn naar Turkije geweest, waar de vorige internationale student vandaan kwam. Patricia woont net drie weken op de afdeling, maar het lijkt alsof ze er al jaren rondloopt. Het valt haar allemaal absoluut mee. "Ik had een veel kleinere kamer verwacht, de regels van het huis vallen best mee en de kroeg is hartstikke leuk." Ook Carlien B "Carolien zonder o" - de enige eerstejaars van de afdeling, bevalt het allemaal prima. Ze is blij dat ze ?berhaupt een kamer heeft. "Ik heb me begin januari ingeschreven, maar aangegeven dat ik per juli al een kamer wilde hebben. En dat heeft gewerkt. Sommige studenten die zich eerder hadden ingeschreven, maar pas per september een kamer wilden, hebben er nog steeds geen." Ze vindt het wel leuk op de afdeling, die veel minder ranzig is dan ze had verwacht. "Ik vind het hier zelfs netjes. En ik ben pas op een afdeling geweest die zelfs nog tien keer netter was." Ze verwacht de komende jaren wel te blijven wonen op 16C. "Je bent hier nooit alleen. Er zijn altijd wel mensen aanwezig met wie je samen in de woonkamer kunt koffiedrinken of televisiekijken." Bovendien leert ze veel andere mensen op de flat kennen doordat ze zo nu en dan gaat tappen in de kroegflat Woeste Hoeve. "Ik werk in de horeca, dus tappen vind ik wel leuk. Als ik nu in de lift sta, kom ik altijd wel iemand tegen die ik in de kroeg ontmoet heb." De oude glorie mag dan inmiddels wat verbleekt zijn, met Carlien lijkt een nieuwe gangmaakster geboren.

Arin van Zee