Wetenschap - 7 november 2002

Wat een leven: Cursus bezetten

"Als je het bestuursgebouw bezet moet de bestuursvoorzitter optreden tegen zijn eigen studenten. Dat vindt zo'n man ook niet leuk. Verder is bezetten vooral wachten", vertelt oud-LSVb-bestuurslid Sander van Egmond. Samen met Ivo Stumpe, ook oud-LSVb, geeft hij zaterdag bij de Wageningse Studenten Organisatie (WSO) de cursus 'Actievoeren en bezetten'. Als een soort consultants dragen ze hun kennis over actievoeren over op jonge, onervaren aanwezigen uit Wageningen, Nijmegen, Diemen en Maastricht. Dat de cursus vlak voor de demonstratie van 12 november wordt gegeven is puur toeval. "We organiseren de cursus al een aantal jaar en hij is in augustus al gepland, aldus WSO-bestuurder Liselot Heederik.

De groep zit in het WSO-gebouw Arion om een tafel met thermoskannen koffie en thee. Op twee borden liggen nog wat koekjes. De voormalige actievoerders behandelen zaken als het opzetten van een campagne, het kiezen van een onderwerp en wat er allemaal komt kijken bij het bezetten van een gebouw. Verschillende studenten maken aantekeningen van wat ze vertellen. 'Begin op tijd, zodat er nog maar weinig personeel is', 'onderhandel alleen met iemand die iets te vertellen heeft' en 'wijs woordvoerders voor pers en een onderhandelaar voor de politie aan', luiden enkele bezettingstips van Ivo. De sprekers putten vaak uit eigen bron om hun opmerkingen te illustreren, waardoor hun uiteenzetting de aanwezigen blijft boeien. "Toen ik voor de vierde keer in een jaar tijd het bestuursgebouw van de universiteit in Groningen hielp bezetten pakte de bewaker alleen maar met een zucht de telefoon om te zeggen 'ze zijn er weer"', verhaalt Ivo als het over de bewakingsdienst gaat.

Tegen enen komt er brood, kaas, chocoladepasta, melk en fruit op tafel voor de lunch. Als de meesten tot slot een mandarijntje hebben gegeten en Ivo kopietjes met een cursus inbreken aan ge?nteresseerden heeft uitgedeeld ("Niet laten slingeren") kan het praktijkgedeelte beginnen. Liselot legt met luide stem uit dat in het rollenspel deze ruimte is bezet omdat het College van Bestuur het collegegeld tot tienduizend euro wil verhogen. Sander, Ivo en zij gaan voor bewaker, CvB, politie en pers spelen. De studenten krijgen tien minuten de tijd om zich voor te bereiden.

Het begin is moeizaam. "Wie gaat er voorzitten?", vraagt Suzanne Janssen in een poging enige structuur in het geheel te krijgen. De Nijmeegse studente, die nog maar weinig aan haar studie toekomt door haar werkzaamheden voor 'Platform 12 november', krijgt de voorzittersrol prompt toebedeeld. De jongen naast haar wil wel persvoorlichter worden. "We moeten nog wel argumenten tegen de collegegeldverhoging hebben", merkt Ids Braam van de Nijmeegse studentenorganisatie AKKU slim op. Op de vraag of er pers naar binnen mag roept Rutger Henneman, een jongen met blonde krullen en lichtblauw T-shirt, dat het cool is om ze binnen te laten. Hoewel de meerderheid besluit dat pers niet gewenst is kan ondergetekende gewoon in een hoekje de onwennige bezetters blijven observeren. Een deel van de groep van vijftien studenten loopt drukdoend en luid pratend rond. Anderen, waaronder een schuchtere eerstejaars, houden zich op de achtergrond. Om de bezetting compleet te maken wordt een stofzuigerstang onder de kruk van de toegangsdeur geschoven, gaat een luik dicht en wordt een spandoek dat al klaar was voor het raam gehangen.

Dan komt ineens Sander als bewaker via een niet afgesloten zijdeur binnenstappen. De groep is overdonderd en werkt hem er hardhandig weer uit. Buiten praten de woordvoerders zoals hen geleerd is met politie, CvB en pers. De laatsten mogen nog steeds niet naar binnen. "Het is hier een chaos dus ik wil geen pers binnen", verwoordt Platform 12 november-lid Rutger het nu ineens, tot ontsteltenis van persvoorlichter Marc Derks (AKKU) die hier aanvankelijk niet mee naar buiten wil. Niet lang nadat onderhandelaar Guido van Hofwegen (WSO) zonder resultaat is teruggekomen worden ze ontruimd. De studenten verzetten zich als ze naar buiten worden gesleept. "Zou ik niet meer doen. Het levert voor je actie niks op en de politie wordt alleen maar agressief. En een klap met een wapenstok op je knie doet pijn kan ik je verzekeren" vertelt Sander na afloop. Verder drukken ze de studenten op het hart vooral pers toe te laten, want anders krijg je geen stuk of een rot stuk. De studenten vinden het een leerzame dag geweest. "De organisatie van een bezetting is meer werk dan ik al dacht", aldus Ids.

Yvonne de Hilster, Foto Guy Ackermans