Nieuws - 24 februari 2011

Wat drinken

Mijn zusje mag niet alleen naar de bioscoop. Of beter gezegd, ze mag niet zonder begeleiding vanuit de bioscoop naar huis of de stad in.

26-Stijn-5993.jpg
Of die angst van mijn ouders terecht is, laat ik in het midden. Maar, vorige week moest ik (een demonstratiemodel van ongespierdheid) haar ophalen om zo zakkenrollers, aanranders en ander gespuis op veilige afstand te houden. 'Oké, dan kunnen we meteen wat gaan drinken', stel ik voor.
'Leuk, mijn vriendin gaat ook mee', glundert mijn zus een halfuurtje later, 'ik heb net ge-sms't dat het goed is'. Ik verstijf, mijn ogen staan plotseling wijd open. 'Toch niet die ene, hè', vraag ik zichtbaar geschrokken. Er verschijnt kleine pestende glimlach op haar mond. 'Jawel.' Ik stort ineen. Over deze vriendin heb ik slechts twee dingen gehoord: 1. Ze kan uren onafgebroken praten; als je eenmaal hebt teruggesproken kom je nooit meer van haar af. 2. Ze valt op oudere jongens; haar vorige vriendje was zo mogelijk zelfs ouder dan ik.
Boos en geschrokken staar ik mijn zus aan. Toegegeven, mijn liefdesleven is meer dan hopeloos, maar om met een extraverte 5-vwo'er aan te pappen? Nee, dat gaat ook mij te ver. 'Wat gaan we hier aan doen?', vraag ik mijn zus ernstig, waarna ze stil blijft. 'Nou, ik kan er altijd nog een column over schrijven', mompel ik verslagen.
Met lood in mijn schoenen wandel ik die avond in richting bioscoop. Oh, en wat moet ik doen als ik een bekende zie? Bezorgd kijkend wacht ik tot het tweetal uit de bioscoop komt. Die zorgen blijken totaal ongegrond. Mijn zus stapt met een moordgriet het gebouw uit. 'Nee, ze is veel ouder', vertel ik mezelf.
'Je vindt het toch niet erg als ik meega, hè?', vraagt de vriendin van mijn zus met zoete stem. 'Nee', stamel ik, terwijl ik voel dat mijn gezicht rood aangelopen is. 'Nee, hoor', lacht mijn zusje, 'maar mijn broer gaat straks wel een column schrijven over hoe vreselijk hij het vond.' De moordgriet lacht. 'Oh, in dat geval heb ik niet zo'n zin', laat ze kordaat weten. Zelfverzekerd, met vlotte pas en zelfs zonder om te kijken, wandelt ze de straat uit. Mijn zus kijkt me aan. 'Kom we gaan een biertje drinken Stijn'.