Nieuws - 1 juni 2015

Wat doet pap eigenlijk?

tekst:
Roelof Kleis

Weet jouw familie wat je eigenlijk doet op het werk? Voor die van het Rikilt en de NVWA werd afgelopen zaterdag een tipje van de sluier opgelicht. De tweede Familiedag trok veel bezoekers.

Het was dan ook al weer eventjes geleden dat het Rikilt de deuren voor familieleden open zette. Vijf jaar, zegt directeur Robert van Gorcom, die zijn gasten persoonlijk bij de deur welkom heette. De Familiedag van Rikilt werd samen met die van het aangrenzende NVWA gehouden.

Bezoekers werden via een slingerend pad langs tientallen stations geleid. Labfaciliteiten die samen een doorsnee te zien geven van het onderzoek van beide instellingen. Hier en daar kond de familie zelf aan de slag. Een verdunningsreeks maken bijvoorbeeld, een agarplaatje gieten, door een microscoop turen of de herkomst van vlees raden.

Familiedag Rikilt.2.jpg

Topper was de chocolade-proeverij bij Valentina Acierno. Welke van de drie flikjes smaakt anders? Best een lastige opgave. De bittere chocola is afkomstig uit verschillende delen van Afrika. Zelfs de massaspectrogrammen laten nauwelijks verschil zien. Een klein aantal fijnproevers, vooral vrouwen overigens, halen de afwijkende smaak er uit.  

Van Gorcum is dik tevreden over de opkomst. Hij overweegt over twee jaar een herhaling. Maar dan niet alleen voor familie.