Nieuws - 29 januari 2016

Wat als iedereen automatisch rijdt?

tekst:
Roelof Kleis

Hoe ziet de wereld om je heen eruit als iedereen automatisch rijdt in WEpod-achtige voertuigen? Een workshop op de campus gaat die uitdaging aan.

WURbie en WElly, de twee WEpods die op de campus en tussen de campus en station Ede-Wageningen gaan rijden, zijn nog maar het begin. Zelfrijdende auto’s hebben volgens de kenners de toekomst. Over een paar decennia, of misschien als sneller, weten we niet beter. Wat voor effecten gaat dat hebben op de openbare ruimte? Over die vraag gaan een vijftigtal deskundigen en geïnteresseerde leken zich op 8 maart in Impulse buigen.

De workshop wordt georganiseerd door onder anderen de provincie Gelderland en de TU Delft en is onderdeel van het WEpod-project. Gegadigden kunnen zich nog melden. De workshop duurt een dag. De deelnemers gaan onder meer het gebied herontwerpen waar de twee WEpods WURbie en WElly de komende tijd gaan rijden: de campus en station Ede-Wageningen. Daarbij geinspireerd door een lezing van hoogleraar Transport Modelling Bart van Arem van de TU Delft.

Uitgangspunt is dat het gebruik van zelfrijdende auto’s effect zal hebben op de ruimte om ons heen. Automatisch rijden zorgt voor minder file’s. De wegen kunnen mogelijk anders worden ingericht. Er komt daardoor ruimte vrij voor groen of andere zaken. De workshop wil daar samen met verkeers- en gedragsdeskundigen, wegbeheerders, autofabrikanten, overheden etc. over brainstormen.

Hoe een stad er in de toekomst uit kan zien als iedereen automatisch rijdt, laat het volgende Zweedse time lapse-filmpje zien.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan