Nieuws - 21 januari 2010

Wat Vink twittert

Een beetje bekende Nederlander twittert. E-mail, posts, krabbels en blogs worden verdrongen door de tweet. Hét snelste communicatiemiddel van dit moment, waardoor het volgen van actualiteiten en trends wordt gestimuleerd. En het is niet alleen snel, nee, twitteren is ook nog eens gratis. Kijk, en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

IMG_0021.JPG
Soms zijn de tweets van BN'ers echter behoorlijk onzinnig. Want wie wil er nou weten waar iemand zijn vlees haalt en of je nu wel of niet die speciale uil hebt kunnen ontdekken? 'Ik twitter, dus ik besta', is de slogan. Toch hoop ik op iets meer inhoud in de maximaal 140 tekens bevattende berichten.
Dat geldt zeker voor de teksten van de BW'ers, de zogenoemde bekende Wageningers, zoals bijvoorbeeld Simon Vink. Leuk om te volgen. Bovendien leer ik onze communicatieadviseur via zijn tweets ook op een andere manier kennen. Zo is hij een fervent vogelaar. Hoe bedenkt hij het, met zijn naam. Maar als ik hem nu ergens tegenkom, heb ik in ieder geval een leuk gespreksonderwerp.
Twitter is een sterk mediawapen geworden. Voor onze afdeling communicatie dus een must om te gebruiken. De promotie van  Wageningen UR zit tegenwoordig niet meer in grote lappen tekst of kunstig in elkaar gedraaide persberichten. Het online zetten van een prikkelende tweet kan veel meer effect sorteren. Spraakmakend onderzoek vangen in die paar rake bewoordingen geeft mooie aandacht voor de universiteit. Bovendien is het volledig zelf te sturen, zonder inschakeling van een of ander duur extern bureau.
Natuurlijk staat of valt communicatie met netwerken. Aalt Dijkuizen heeft dus toch gelijk: 'We moeten sterke relaties opbouwen'. Een netwerk dus. Of in twittertaal, het aantal 'volgers'. En dat aantal is voor Simon Vink nog aan de lage kant. Dat netwerk moet dus echt gaan uitbreiden. Nu we op intranet verlost zijn van 'de week van Peter', zie ik nieuwe mogelijkheden: het Wageninge UR-nieuws via twitter.com. Voortaan lezen we massaal: 'Wat Vink twittert'.