Student - 6 december 2016

Waste challenge in student flats

tekst:
Roelof Kleis

Students do not sort their waste well enough. This spring, the municipality will hold a waste sorting competition among student flats.

The challenge is a continuation of a trial held last year in the Nude in civilian flats. The challenge was to sort waste into separate materials as efficiently as possible during a period of a month and a half. That challenge will now be rolled out to student flats, but this time for a duration of three months.

Binbang
The project is executed by the start-up Binbang from Utrecht and the municipality of Wageningen is their customer. The waste collector ACV and student accommodation provider Idealis are also joining in. According to Noor Figdor of Binbang, the challenge will start in March or April. Three flats will be taking part in the challenge, including one of the starflats. Which flats will be joining is not known yet.

According to Figdor, the trial in the Nude showed that the PMD fraction of waste (plastics, metal and drink cartons) deserves additional attention. However, biodegradable waste and glass are not optimally sorted either. Prior to the challenge, a baseline measurement will be performed in ACV’s containers. During the challenge, the students will be kept up to date on the current state of affairs and their scores respective to the other parts of the flat via a mobile application.

Student coach
Binbang also wants to involve students in the preparations of the project. That is why Figdor is looking for eight student coaches who will join in thinking of a campaign to motivate students to join in. ‘In the Nude, we organised flashmobs at supermarkets, decorated the waste bins and provided recipes that were aimed at decreasing food waste.’ Coach candidates can report in to Figdor.

Reacties 3

• Sanne

Studenten zijn zich steeds meer bewust van het belang van gescheiden afval. Studenten verzamelen zo veel, van <a href='http://www.blomamsterdam.nl/metaal-recycling/oud-ijzer' > oud metaal,</a> tot hout, tot kunststof. De afval-challenge is daarom een goed initiatief.

• Student 1997

Al het afval komt in dezelfde verbrandingsoven. Wij scheiden geen afval omdat het ook best lastig is om te doen, het stinkt en wordt vergeten, daardoor blijven de vuilnisbakken en -zakken overvol. Als de ene student het wel doet en de ander niet, dan heeft het al geen nut meer. In de gang staan diverse afvalzakken met rottende etensresten te stinken, kom maar eens kijken in wat voor 'n rotzooi we moeten leven met al die gescheiden bakken! Nee, dank u.

• Haarwegbewoonster

Allemaal leuk en aardig dit soort acties, maar vergeet niet dat de student lui is. Het restafval en oud papier wordt bij de deur opgehaald door de schoonmakers en de rest moet de student zelf doen.
    Ik acht de kans klein in dat de gemiddelde student na zo'n actie door blijft gaan met het scheiden van afval zolang je het afval zelf weg moet brengen.
    Misschien is het een idee om juist het gescheiden afval op te laten halen en juist het restafval zelf weg te moeten brengen?

• Noor Figdor

Hoi Haarwegbewoonster,

Je hebt helemaal gelijk! Daarom is het voor BinBang erg belangrijk het project op te zetten in samenwerking met studenten (waarbij ook input van studenten een grote rol speelt). Het gescheiden afval op laten halen is een interessant idee en ook de waarborging van afvalscheiding is erg belangrijk.

Ik ben benieuwd naar je andere ideeën en zou je willen uitnodigen een keer mee te komen denken (en doen) met onze projectgroep.

Als jou dit ook wat lijkt, stuur een mailtje naar noor@binbang.nl

Ik kijk uit naar je reactie!