Student - 22 maart 2010

Warme maaltijd voor studenten op de campus

Het Restaurant voor de Toekomst serveert vanaf 29 april op dinsdag en donderdag warme maaltijden voor studenten. Studenten betalen 5 euro en doen mee met een studie naar het beïnvloeden van dagelijkse voedingskeuzes.

Vanaf volgende maand heeft Wageningen weer een mensa, zij het alleen op dinsdag en donderdag. Studenten moeten zich registreren, en kunnen daarna met een pasje terecht bij het Restaurant van de Toekomst, dat ligt 100 meter ten westen van Forum.
Toetjes
Studenten kunnen kiezen uit twee tot drie hoofdgerechten en toetjes. De voedingsmiddelen zijn zoveel mogelijk biologisch en fair trade. De keuken is open van vijf tot acht uur.
Persoonlijke feedback
Deze ‘tijdelijke mensa' is onderdeel van een studie naar het effect van feedback op de keuzen van gezond voedsel, vertelt projectleider Marchel Gorselink van Food & Biobased Research. ‘Een deel van de proefpersonen, ongeveer vijftien studenten, krijgt een bewegingsmeter en vlak voor het eten feedback via de mobiele telefoon. Wie bijvoorbeeld meer eet dan bij zijn bewegingspatroon past, krijgt te horen dat hij teveel eet.'
Onbewust
Ook worden studenten onbewust beïnvloed met ondermeer variaties in zout- en caloriegehaltes. Gorselink wil daarop niet verder ingaan: dan zou het niet meer onbewust zijn. In mei en juni vindt de nulmeting plaats, de studie zelf begint na de zomer en duurt minstens een jaar. Wie mee wil doen: komende donderdag is er een informatieavond, om vijf uur in het Restaurant van de Toekomst, Stippeneng 2. Of mail naar marchel.gorselink@wur.nl.