Nieuws - 10 mei 2012

Wandelgangenakkoord oplossing ?

Stelling: Het 'wandelgangenakkoord' maakt de problemen in Nederland nog tien maal erger.

26-JenM-wit-BdG-8196.jpg
Marlies: Het recentelijk overeengekomen akkoord maakt duidelijk dat ook linkse partijen inzien dat bezuinigen én hervormen noodzakelijk is, al verschillen de ideeën hoe dit precies moet gebeuren nogal eens. Het is echter van groot belang om verder te kijken dan slechts economische belangen. Idealen moet je juist hebben in crisistijd, aldus de ChristenUnie. Neem natuur en milieu: essentieel voor ons welzijn, maar sinds de crisis heb ik de rechtse partijen er nauwelijks meer over gehoord. Verder lijkt het me niet meer dan logisch om mensen die echt zwak staan te ontzien. Allemaal zaak waar linkse partijen gelukkig oog voor hebben. Kortom, bezuinigen en hervormen is belangrijk, maar wel met oog voor meer dan slechts economische belangen, en met het ontzien van mensen die het al moeilijk genoeg hebben.
Reactie Jillis: Ik krijg het idee dat de ernst van de situatie nog niet tot je is doorgedrongen. Hervormingen gaan wel degelijk ­alleen over de economie en dit akkoord bewijst dat we er met polderen niet gaan komen. Het akkoord is een slappe hap, iets dat het CPB de afgelopen week reeds bevestigde. Échte hervormingen voor AOW, arbeidsmarkt en hypotheekrenteaftrek blijven uit.
Jillis: Kort na de frustratie van het Catshuisakkoord door Wilders kwam de 'Kunduz-coalitie' wel met een akkoord. Hiervan leert de kiezer meteen twee dingen: ten eerste dat Wilders onbetrouwbaar als de pest en een ramp voor het land is. Ten tweede dat er hele gekke dingen moeten gebeuren, wil er een bezuinigingspakket door de Tweede Kamer komen dat de gigantische puinhopen in  Nederland wél helpt reduceren. We blijven miljarden in de bodemloze put 'ontwikkelingssamenwerking' smijten en als kers op de taart zorgen de linkse Kunduz-rakkers voor hun vertrouwde geluid: lastenverzwaring. Accijnzen en btw verder omhoog, opdat er weer lekker gegraaid kan worden zodat broodnodige bezuinigingen uitblijven, zieligen en kansarmen gratis geld kunnen blijven krijgen en ook het schuldgevoel ten opzichte van Afrika weer even afgekocht is. Met het oog straks op de grootste politieke lapjesdeken ooit is de conclusie: Nederland holt als een lemming richting de afgrond.
Reactie Marlies: Puinhopen en afgrond? Doe niet zo onzinnig. Perfect is het nooit, maar laten we niet vergeten dat hier vrijwel iedereen eten en een dak boven zijn hoofd heeft, en dat we een van de gelukkigste volken ter wereld zijn. Om dan door lastenverzwaringen even iets minder luxe te hebben lijkt me voor de rijkeren hier geen ramp. En het gebrek aan hervormingen is helaas gevolg van de tegenstellingen tussen partijen en niet alleen aan links te wijten.