Student - 28 september 2006

‘Wandelaars zien nu meer dan alleen bomen’

Bij veel georganiseerde wandeltochten stiefelen de deelnemers vooral flink door. Tijdens de tocht over 15 en 25 kilometer over de Posbank, zondag 24 september, probeerden Velpse studenten van hogeschool Van Hall Larenstein juist de aandacht van de wandelaars te trekken voor het landschap en hun gezondheid.

Op vier plaatsen langs de prachtige route volheuvels, vergezichten en heide worden wandelaars uit hun ritme gehaald. Met wisselend succes. Slechts weinig mensen nemen de moeite om de zes A4-tjes te lezen die studenten Tuin- en landschapsinrichting aan een rij bomen hebben gehangen, met uitleg over bijvoorbeeld het ontstaan van de Veluwe.
Een kraam met schedels, geweien, een dierenhuid en veren trekt wel veel belangstelling. De wandelaars kunnen in een korte quiz uitzoeken wat ze nu eigenlijk van de natuur weten waar ze in lopen. Ze krijgen vragen voorgeschoteld als: van welk beest is dit gewei of deze veer, en hoe is heide ontstaan. Ondertussen snuffelen de paarden die door het gebied zwerven aan jassen en rugzakken.
Wilg en Bryndis, studenten Bos- en natuurbeheer en lid van de jeugdbond voor natuurstudie (NJN), staan veel enthousiaste wandelaars te woord. ‘Het is leuk om op een creatieve manier iets over de natuur te vertellen’, vertelt Wilg. ‘Mensen zien meestal alleen maar bomen als ze wandelen. Nu zien ze ook eens iets anders.’
Een kraam waar een jongen uitleg geeft over wat je kunt eten om evenveel calorieën binnen te krijgen als dat je verbrandt tijdens het wandelen, spreekt weer minder mensen aan. Ze maken liever even tijd voor de enquête die twee studenten voor hun afstudeerproject houden, over hoe vaak ze in de bos komen, waarom en hoe. Tot geluk van Christiaan. ‘We hebben hem in twee dagen in elkaar gedraaid, maar het was een goed idee hier te gaan staan’, zegt hij, terwijl hij opnieuw een ingevuld blaadje in de doos stopt. De Bos- en natuurbeheerstudenten willen uiteindelijk de ‘ontstressende’ rol van de natuur vertalen naar meetbare begrippen voor terreinbeheerders.
Als Larenstein mee gaat werken aan een tweede editie van de wandeltocht, dan doen de studenten Tuin- en landschapsinrichting er verstandig aan om te leren van hun collega’s van Land- en watermanagement. De bekertjes water die zij uitdelen bij de Beekhuizerbeek vinden gretig aftrek. De wandelaars zijn blij verrast en kijken echt even beter rond bij de spreng.