Nieuws - 17 december 2009

Walgelijke maand

Inderdaad, het landschap is schitterend. De bergen gloeien oranje door adelaarsvaren en herfstachtige berkenblaadjes. Maar ik zie geen schitterend Schots landschap; ik kijk uitsluitend naar mijn fiets. Terwijl het buiten langzaam donker wordt, bespuug ik mijn binnenband. Nee, weer geen bubbeltjes, alleen slijmerig spuug.

26-stijn-6013-grijs.jpg
Waarom gebeurt zoiets nou nooit op een warme zomeravond vlakbij huis? Meteen een excuus, zonder schuldgevoel, om niet te studeren. Biertje erbij en banden plakken wordt een feest. Nee zoiets overkomt je uitsluitend 's winters, ver van huis en in de regen.
Daar zit ik; drijfnat en op mijn knieƫn. Met de schermverlichting van mijn mobieltje speur ik mijn band na. Dat gaatje moet toch echt ergens zijn. De band is alweer een stuk zachter dan een minuut geleden. Na een half uur vind ik eindelijk het gaatje. In het donker duw ik met ijskoude handen de band weer in de velg. Nu vlug naar huis, ik moet ook nog koken. Iets te haastig haal ik mijn fietslampjes uit mijn zak. Mijn zo robuust ogende losse achterlicht valt aan stukken op de grond. Vermoeid loop ik dan maar naar de dichtstbijzijnde supermarkt, mijn inmiddels scheef zittende helm nog op. Wat een walgelijke dag.
'Vierentwintig uur per dag open', staat op grote posters aan de buitenkant. Mooi, want het is al acht uur. Ik loop langs wasmachines en zelfs kinderstoeltjes, maar de fietsverlichting blijft onzichtbaar. 'Sorry', zegt de medewerker, na nog een hele tijd in het magazijn gezocht te hebben. Hij weet nog wel een andere winkel, elders in de stad.
'Wat is het toch afschuwelijk hier', mompel ik met hangende schouders. Altijd regen, altijd koud, altijd donker. Doodmoe kruip ik uiteindelijk in bed. Nee, het ligt niet aan de mensen hier, die zijn vreselijk aardig. Eigenlijk ligt het ook niet aan Schotland, Nederland is net zo nat. Nee, het ligt aan de altijd dramatische decembermaand. Kerstmis is niet voor niets aan het einde van die maand gepland, tenminste nog iets om naar uit te kijken. Nog acht nachtjes, dan is het kerstvakantie. En bij Van Hall Larenstein duurt die wel twee weken. Fijne dagen vast!