Wetenschap - 1 januari 1970
Wajangpoppen moeten milieubewustzijn Indonesiërs verbeteren
De traditionele Indonesische wajangpoppen krijgen een bijzondere taak als het aan promovenda Dwi Abad Tiwi ligt. Ze kunnen kustbewoners informeren over actuele milieuproblemen, zoals watervervuiling door de industrie.
Een gemakkelijke manier om de mensen te bereiken is via de gebruikelijke kanalen van informatieverstrekking en via de typisch Indonesische vormen van amusement. Tiwi denkt aan de poppenshows, maar ook aan soapseries en comedies op tv, en aan bestaande informatieve programma's. Gewapend met een betere kennis van zaken kan de lokale bevolking wellicht meer gewicht in de schaal leggen in het kustbeheer.
Naast haar aandacht voor de publieke participatie bij kustbeheer heeft Tiwi uitgebreid onderzocht wat de knelpunten zijn in het overheidsbeleid. Ook de lokale overheden missen vaak essentiƫle informatie om een doeltreffend en efficiƫnt kustbeheer op poten te zetten. Om hen hierbij te helpen heeft een multidisciplinair onderzoeksteam onder leiding van Tiwi concrete handvatten voor kustbeheerders en beleidsmedewerkers ontwikkeld. Voor een pilot-gebied, de Banten Baai aan de noordwestkust van het eiland Java, is een gebruikersvriendelijk informatiesysteem ontwikkeld dat actuele informatie geeft over het kustsysteem. Het biedt milieu-informatie over aspecten als zeegrasvelden, visserij, koraalriffen en vogelpopulaties, die kunnen dienen als parameters voor milieuproblemen en -monitoring. Door deze gegevens op gestructureerde wijze beschikbaar te maken, draagt het computersysteem bij aan een beter kustbeheer in de Banten Baai. | H.B.
Tiwi promoveerde op 19 januari bij prof. Wim van Vierssen, hoogleraar Aquatische ecologie, en prof. Frank Rijsberman, hoogleraar Integraal waterbeheer bij het Internationaal Water Management Instituut (IWMI) in Sri Lanka.