Wetenschap - 5 juli 2001

Wageningse vrouw heeft meer sex-appeal dan man

Ze is natuurlijk, draagt geen masker en doet zich niet anders voor dan ze is. Ze is lekker 'down to earth' en vaak een leuke gesprekspartner. Zo beoordelen de mannelijke Wageningse studenten hun vrouwelijke collega?s. Uit een onderzoekje onder 43 Wageningse mannelijke studenten blijkt dat de Wageningse studente gemiddeld een 6,6 scoort op de erotische ladder. Dit is hoger dan de mannen scoorden (5,2).

De mannen vinden de Wageningse studente wel gezellig, maar niet sierlijk en sexy gekleed. De heren lopen niet warm voor het haar dat onder de oksels van sommige vrouwelijke collega?s uitsteekt. De vrouwelijke wajo?s (oorspronkelijke Wageningse jongeren) krijgen een hogere waardering voor hun uiterlijk.

De meningen over de Wageningse vrouwen zijn verdeeld. Doekele Rienks, zesdejaars Tropisch landgebruik, heeft een uitgesproken mening over de sex-appeal van de vrouwelijke Wageningse student. "Als ik door Wageningen loop en om me heen kijk naar de vrouwelijke studentes, krijg ik het daar niet warm van. Voornamelijk op de studentenkroegen Unitas en Ceres zien ze er voor mij niet aantrekkelijk uit." Aike van Duursum, student Moleculaire wetenschappen is het niet eens met Rienks. "Ik vind dat de vrouwen op Ceres wel erg veel sex-appeal hebben en ben blij dat de studentes hier in Wageningen niet zo bitcherig zijn als in de grotere steden."

"Ik wil niet alle studentes over ??n kam scheren," zegt Rienks, "ik ben toch al een aantal malen naast ??n wakker geworden, maar meestal zoek ik mijn vriendinnen onder de lokale Wageningse meiden. Want om nou te zeggen dat de studentes in Wageningen aan het modebeeld voldoen, vergeet het maar. De moderne vrouw van tegenwoordig draagt onder een strakke broek een string, maar daar hebben ze op de universiteit volgens mij nog niet van gehoord."

Lomp

Remi Zautsen, vijfdejaars Bioprocestechnologie, vindt ook dat de Wageningse locals er beter verzorgd en meer sexy uitzien dan zijn medestudentes, maar is niet gecharmeerd van de grote bek die sommige Wageningse 'Anita's' hebben. "Ik vind de Wageningse studentes vrij lomp overkomen. Ze hebben wel een aardig voorkomen, maar een sierlijke pas hebben ze niet. Hun sex-appeal is erg onder de maat in vergelijking met studentes uit andere steden. Ik heb zelf wel een relatie met een Wageningse studente, maar die is van Poolse afkomst."

David Thelen, studiegenoot van Zautsen, is van mening dat er in Wageningen wel lekkere vrouwelijke studentes rondlopen. "Ik heb zelf een Wageningse relatie en die is wel sexy, hoor!"

"Een voordeel aan de Wageningse studentes is dat ze absoluut niet pretentieus zijn", vindt Tomek Depont, student vijfdejaars Tropisch landgebruik. "Ze zijn gewoon zichzelf en hebben geen dikke laag make-up op, die lijkt op pleisterwerk. Ze zijn echt gezellig, maar niet dat je denkt whooo... Het is jammer dat je hier in Wageningen veel Hollandse gezichten ziet en dat je hier geen culturele mix hebt zoals in de randstad - met uitzondering van de MSc-studenten. Het maakt me niet uit dat ze niet bijzonder gekleed zijn, maar ik zou het wel leuk vinden als ze iets meer erotiek zouden uitstralen en meer te vertellen hebben."

Leuke Wageningse vrouwen zijn overal te vinden. Om er een aan de haak te slaan, wordt geadviseerd om flatkroegen, studentenfeesten en de sportvereniging te bezoeken of gewoon rond te kijken in een willekeurig universiteitsgebouw.

Verkleedparty's

Ondanks het gebrek aan sex-appeal onder de Wageningse studenten wordt er een voordeel genoemd van deze mentaliteit: op de relatiemarkt binnen Wageningen heeft iedereen gelijke kansen ongeacht of je lange benen hebt, goed gekleed gaat, symmetrisch gebouwd bent of scheel kijkt. Al dat gedoe met je uiterlijk kost alleen maar tijd en geld. De Wageningse student houdt zo meer tijd over om te studeren.

Het is jammer dat in Wageningen studenten zich bijna nooit omkleden voor een feestje. Er wordt hooguit gedoucht. Als je dit toch doet, dan ben je meestal overdressed en krijg je bijna nooit complimenten van de andere sekse. "De mannelijke studenten weten vaak niet wat ze moeten zeggen of hoe ze moeten reageren", vertellen Wageningse studentes. Dus waarom zou je al die moeite doen? Wageningse vrouwen zijn volgens hun mannelijke collega?s best aantrekkelijk en daarom zou het leuk zijn als bijvoorbeeld de flatkroegen en studentenverenigingen meer erotisch getinte verkleedparty's zouden organiseren, dan hoeven die mannelijke studenten niet meer te reizen om visueel bevredigd te worden en kunnen die vrouwen zich ook eens flink uitleven.

Eva Boels