Nieuws - 1 januari 1970

Wageningse voedingssite nóg populairder

Bezoekers uit de hele wereld weten de populaire voedingsinformatiesite www.food-info.net van het departement Levensmiddelentechnologie sinds september nóg beter te vinden. De site is van de zomer door studenten in zeventien talen vertaald. Geld heeft de site echter niet, dát komt uit het opleidingsbudget van Levensmiddelentechnologie.

De site, die informatie geeft over voeding en voedselveiligheid, bereikte deze maand een recordaantal bezochte pagina’s. Op woensdag 14 september werd de magische grens van tienduizend pageviews per dag overschreden. Het aantal bezoekers lag die dag op 3783, waarvan bijna 90 procent de site nog niet eerder had bezocht.
Hoewel de site al tien jaar bestaat, heeft er zich de afgelopen maand een flinke stijging in bezoekersaantallen afgetekend. Volgens dr. Ralf Hartemink van de leerstoelgroep Levensmiddelenmicrobiologie komt dit doordat de informatie op de site sinds kort in zeventien verschillende talen beschikbaar is. ‘Afgelopen zomer heeft een internationaal team van Erasmus- en MSc-studenten hard gewerkt om de informatie te vertalen. Ruim 75 procent van onze bezoekers komt nu uit het buitenland.’ Een andere oorzaak is dat de site steeds beter te vinden is via zoekmachines. ‘Daar was tijd voor nodig,’ aldus Hartemink.
De kracht van de website ligt volgens Hartemink in de manier waarop de informatie wordt aangeboden: ‘Het is voor de consument geschreven, maar zonder de belerende toon die bijvoorbeeld het Voedingscentrum bijvoorbeeld wel heeft. Wij geven geen advies.’ Wel heeft de site een vraag-en-antwoordservice waarvan veel gebruikgemaakt wordt. ‘Te veel eigenlijk,’ zegt Hartemink. ‘We willen hier studenten op gaan zetten, want geld om iemand in dienst te nemen hebben we niet.’ De site moet het doen zonder financiële steun van Wageningen UR. ‘Ik betaal het nu vanuit het opleidingsbudget van Levensmiddelentechnologie,’ aldus Hartemink. /LH