Wetenschap - 18 april 2002

Wageningse vlinder verrast én verwart bezoekers Floriade

"Ik ben bollenkweker en ik heb geen Floriade gemist." Bezoeker Henk van Wateren woont in Haarlem en is een dagje op stap. Net als het echtpaar Duwel. Zij kwamen op de vlinder af. "We hadden iets verwacht over vlinders en natuur, maar dit gaat over de universiteit."

Op de uitkijkpost van de Floriade, de Big Spotters' Hill, springt het Wageningse vlinderpaviljoen in het oog. Het mooie ontwerp is daarom vaak te zien op foto's en televisiebeelden van de Floriade. De vlindervleugels zijn bruin van kleur en lopen over in oranje. Het witte lijfje van de vuurvlinder houdt de vleugels bijeen. In het lijf van de vlinder zijn geen organen te zien, maar moderne computerspelletjes, bodemsoorten en een kaart van Nederland.

De computerspelletjes zijn de hoofdtrekker van het paviljoen. Centraal staat de mondiale voetafdruk. Zo kunnen bezoekers nagaan welke impact hun voeding heeft op hun leefomgeving. De meeste bezoekers lopen er langs. Anderen vinden dat het te lang duurt en houden er na de tweede vraag al mee op. Het spel blijkt wel leuk te zijn, maar het mag wel wat sneller.

Bezoeker Joyce Bakker wordt aangetrokken door de bodemsoorten. "Ik kom net uit Argentini?. Daar hebben ze die rode aarde. Krijg je dat op je kleren, dan kun je het alleen met aparte kokoszeep eruit wassen." Bakker is hier voor het eerst, maar ze heeft een passepartout en komt in mei terug met een aantal Spaanse vrienden.

Medewerker Edwin Rijpsma laat buitenlandse bezoekers op de kaart zien waar Wageningen ligt. Hij werkt in Naaldwijk bij Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO). Even later blijft Rijpsma bij de bodemsoorten staan en legt het thema uit. "De vlinder reageert heel snel op zijn leefomgeving. Wanneer je een goed milieu hebt, zijn er vlinders. Wij leven ook op een bepaalde bodem. Hier in de Haarlemmermeerpolder leven we zelfs onder de zeebodem," vertelt Rijpsma. Aan de wand hangen profielen van vier uiteenlopende bodemsoorten. De Veluwe houdt er een zandige, arme bodem op na. De Betuwe heeft een kleibodem. Kenmerkend is het rood van onder andere de West-Afrikaanse bodems. De rode bodem is zanderig en ijzerrijk. Tenslotte bestaat een bodem in India uit erg donkere, stenige grond.

De werkzaamheden van een medewerker zijn eenvoudig. Rondlopen in het paviljoen en vragen van bezoekers beantwoorden. Rijpsma vertelt dat er verwarring bestaat over de vlinder. "Het lokkertje, de vlinder, is erg goed. Je ziet hem van veraf. Het zijn felle kleuren en het is een mooie vorm. Dan ben je bij de vlinder en waar staat hij dan eigenlijk voor? Het park is zo groot dat mensen hier geen uur lang informatie op kunnen doen. Het moet concreter. In het thema moet je er nu nog te veel bij halen. Wat Wageningen is en wat het researchcentrum is. Binnen vijf minuten moet je deze informatie tot je nemen. Bovendien zijn er veel toeristen en weinig vakmensen. Dat is lastig. Wat wij in dit paviljoen te bieden hebben, is kennis voor vakmensen."

Rijpsma's voornaamste motivatie om hier te werken is de image-building. Binnenkort wil hij een schema van de structuur van Wageningen UR ophangen. Ook denkt hij aan een verbetering van de richtingwijzers. Daarop staat nu alleen Wageningen UR. "We moeten die naam voluit schrijven. Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Voordat je binnenkomt, moet de vraag waar UR voor staat al beantwoord zijn."

Achterin het paviljoen is een keukentje. Aan de muur hangen artikelen over de Floriade, een rooster van medewerkers en een calamiteitenplan. In een emmer staan blauwe bloemen. Die zijn nog van de opening. Student Marieke Kunst: "Het is best wel luxe allemaal. Er zit ook een wc in."

Elke dag staan een paar studenten ingeroosterd. Deze middag werken er drie studentes in het Wageningse paviljoen op de Floriade. Alle drie dragen ze een Wageningen UR-sweater. Kunst, tweedejaars student Bedrijfs- en consumentenwetenschappen, is hier voor het eerst. "Het verdient gewoon goed. 75 Euro op een dag en je krijgt een auto mee van de universiteit. Dit rooster geldt tot mei. Daar sta ik ??n keer op. Je kan niet echt veel werken, dat is wel jammer. Verder is het op zich wel prima. Vanmiddag heb ik bijvoorbeeld een uurtje over de Floriade gelopen."

Student Ansa Wasim, tweedejaarsstudent Biologie, komt erbij zitten. Er wordt thee gezet en ondertussen wassen de dames af. Wasim vertelt over haar ervaringen als medewerker. "Ik had het geld nodig, maar ik moet er niet aan denken om hier drie dagen per week te werken. Het is saai. Ik had meer uitdaging verwacht. Ik denk dat het in de zomer wel wat drukker zal zijn. Of in het weekend. Het is nu een doordeweekse dag en er komen vooral toeristen en oudere mensen."

Bezoekers Piet en Petronella Honkoop rusten uit op een bankje. "Het was leuk om te zien. Vooral die bodemstukken. Wij hebben zelf een volkstuin en dan ga je die bodem vergelijken. We wonen in Haarlem en hebben een abonnement. Dan kan je 's morgens nog beslissen om te gaan. Op de Floriade in Zoetermeer zijn we ook geweest. Dat kwam meer over als Madurodam. Dit is gelukkig wat weidser opgezet."

Monnique Haak, foto Guy Ackermans