Nieuws - 22 oktober 2009

Wageningse tuinmannen krijgen andere baas

Wageningen UR gaat groen­beheer uitbesteden. Personeel gedetacheerd.

Enkele jaren geleden zijn de schoonmaak en catering al uit­besteed. Nu is het groenbeheer aan de beurt. Wageningen UR heeft het wetenschappelijk beheer van de arboreta in Wageningen stopgezet. Daardoor is er geen relatie meer met onderwijs en onderzoek en is groenbeheer geen kerntaak meer, zegt Annet de Haas van het Facilitair Bedrijf. ­Komende maand start de projectgroep die het groenbeheer gaat aanbesteden. Over twee jaar moet de uitbesteding van de tuinmannen zijn afgerond.
Twee tuinlieden zijn onlangs al gedetacheerd bij stichting Utopa, die het beheer van het Klein Arboretum heeft overgenomen van de universiteit. Voorts gaan vier tuinmedewerkers de komende twee jaar met pensioen.
De andere tuinlieden worden gedetacheerd bij het bedrijf dat de aanbesteding wint. Uitbesteding is wellicht goedkoper, omdat een tuinonderhoudbedrijf de apparatuur efficiënter kan gebruiken, zegt De Haas. Maar kostenbesparing is niet de aanleiding van de uitbesteding. Door de concentratie van Wageningen UR neemt het groenbeheer de komende jaren af, maar er blijft werk genoeg voor de uitbestede tuinmannen, zegt De Haas./Alexandra Branderhorst