Nieuws - 15 juni 2010

Wageningse toekomstvisie voor Petten

Eerstejaars van de opleiding Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning presenteerden afgelopen week hun toekomstvisies voor het kustdorp Petten. Radicale ideeën zetten de provincie aan het denken.

Petten-IMG_3488.jpg
In opdracht van de provincie Noord-Holland en de gemeente Zijpe hebben de studenten twee weken lang gepraat met de inwoners, ondernemers, schooljeugd en toeristen in het dorp om te inventariseren wat zij willen veranderen of behouden.
 
Dorpsplein
De 45 studenten ontwikkelden vier visies op het dorp: Groen en Gezond, Petten Outdoor, Duurzame Energie en Regionale Schaal. Gerda Dinkelman, bij het project betrokken vanuit de provincie Noord-Holland, is aangenaam verrast door de gepresenteerde toekomstvisies: ‘De studenten presenteerden een aantal radicale ideeën. In de visie ‘Groen en Gezond’ stellen ze voor het dorpsplein te verplaatsen. Als de bereikbaarheid van het dorpsplein niet te verbeteren is, waarom dan niet het plein verplaatsen? Het is misschien niet realistisch, maar het zet je wel aan het denken voor andere oplossingen’ zegt Dinkelman.
Naast gewaagde ideeën gaven de studenten ook praktische adviezen. ‘Ze hebben laten zien wat de gemeente op korte termijn kan doen. Er zijn al lang allerlei plannen voor het dorp. De bewoners vinden dat er nu ook eens wat moet gebeuren. Kleine zichtbare veranderingen die laten zien dat de gemeente bezig is met de leefbaarheid van het dorp. Ondanks de economische crisis hoeft de energie niet weg te lekken’, aldus Dinkelman.
 
Impuls
Aanleiding van het project was eigenlijk de Hondsbossche en Pettemer Zeewering bij Petten, een zwakke schakel in de zeewering. ‘Tegelijk met de versteviging van de dijk wil de provincie een impuls geven aan de regio die te maken heeft met vergrijzing en krimp’, zegt docent en begeleider Raoul Beunen. ‘Wij hebben uitgezocht wat die impuls kan zijn.’
Dinkelman vindt het idee van het durfsportcentrum goed gevonden.‘De bewoners van Petten zitten niet op massatoerisme aan de kust te wachten. Ze willen rustige toeristen die voor de natuur komen.’ Ook de toekomstvisie Duurzame Energie, waarbij de studenten een link leggen tussen biomassa, landbouw en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten, viel in de smaak bij de presentatie.
 
Informatie
Dinkelman is wel verbaasd over de resultaten van de Wageningse studenten. ‘Ze zijn blanco in Petten aangekomen en hebben in zeer korte tijd gigantisch veel informatie verwerkt. Het werkt dus erg goed als studenten in contact komen met de lokale bevolking.’ De gemeente en de ondernemers in het dorp willen graag dat de studenten de visies verder uitwerken. ‘Een aantal aanbevelingen wordt waarschijnlijk al op korte termijn opgepakt’, zegt Beunen. ‘En na de zomervakantie mogen wij de resultaten opnieuw presenteren, maar dan aan alle bewoners van het dorp.’