Organisatie - 1 januari 1970

Wageningse studenten willen meer lenen Van Nijs

,,Ik kom hier om te halen, niet om te geven'', zei staatssecretaris drs Annette Nijs op dinsdagavond 13 april in Wageningen. Ze kwam om te horen wat studenten willen veranderen aan het studiefinancieringsstelsel, en niet om haar eigen mening te verkondigen. Nijs wil het stelsel radicaal aanpassen en deed in haar landelijke ronde ‘Nijs on tour' ook de Leeuwenborch aan.

,,Zou je de leenmogelijkheid willen vergroten, zodat je bijvoorbeeld makkelijker een tijdje naar het buitenland kan gaan?'' vroeg Nijs de studenten. De meesten bleken dat wel te willen, hoewel een enkeling zich zorgen maakte over de portemonnee van de staatssecretaris. Geld uitlenen kost immers geld. Maar Nijs durft voor leningen nog wel aan te kloppen bij minister Zalm. ,,Anders gaan we het geld dat we nu steken in studenten van buiten de EU, besteden aan Nederlandse studenten. Dat kan heel gemakkelijk.''
,,Wie heeft hier leenangst?'', vraagt Nijs even later. Niemand steekt de vinger op. ,,Jullie maken me het wel gemakkelijk'', lacht Nijs de zaal toe. | G.v.H.