Nieuws - 20 januari 2017

Wageningse studenten normaal verdeeld

tekst:
Tessa Louwerens

Studenten vinden statistiek vaak lastig en saai. Docent Sijmen Schoustra heeft een manier bedacht om eerstejaars aan den lijve te laten ondervinden wat een normaalverdeling is.

Foto: Rianne Kluck

Vanmiddag na de lunch verzamelde zich een grote groep studenten op het grasveld voor het Orion gebouw. Aan de ene kant staat vrouwelijke studenten netjes in rijen opgesteld met een bordje in de hand met nummers daarop. Aan de overkant van het pad staan alle mannen. Bij nadere inspectie blijkt dit geen speeddate evenement te zijn, maar onderdeel van het eerstejaars practicum genetica.

‘Met deze opdracht willen we de studenten laten zien dat er voor sommige kenmerken, in dit geval lichaamslengte, continue variatie bestaat waardoor je een normaalverdeling ofwel een klokvormige grafiek krijgt, zegt docent  Sijmen Schoustra. Hiervoor worden de studenten in rijen ingedeeld op lichaamslengte. Vervolgens worden er van bovenaf foto’s gemaakt. Zo ontstaat er een soort studentenstaafdiagram. In het tekstboek staat een oude foto uit 1914 waar mannelijke studenten voor een studie ook op deze manier staan opgesteld. ‘In de NRC heb je de rubriek ‘maak de foto opnieuw ’daar kwam het idee eigenlijk vandaan’, vertelt Schoustra.

Mannelijke studenten van het Connecticut Agriculture College in 1914. Blakeslee et al.

In de eerste foto staan alle studenten samen, vervolgens wordt er een foto gemaakt van alleen de dames en als laatste van de beduidend kleinere club heren. Schoustra: ‘Wat je vervolgens verwacht is dat bij de mannen en vrouwen apart een ‘grafiek’ ontstaat met één piek. Bij de gemengde groep zul je twee pieken gaan zien, één  voor mannen en één voor vrouwen.’

De heren nu. Foto: Rianne Kluck

Dit is de tweede keer dat dit practicum op deze manier geven wordt en de opkomst is zeer goed.  Het practicum is zeker voor herhaling vatbaar denkt Schoustra. ‘Het is een mooie illustratie en op deze manier gaat het ook meer leven voor de studenten.’ Op deze manier hoeft statistiek geen droge kost te zijn.