Nieuws - 13 november 2014

Wageningse studenten naar protest leenstelsel

tekst:
Gastredacteur

Dinsdag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor het sociaal leenstelsel. Desondanks hopen studenten met een demonstratie op het Malieveld de maatregel nog tegen te kunnen houden. Ook Wageningse studenten voegen zich bij het protest.

Vanuit Wageningen gaat een groep studenten van DWARS, de jongerenorganisatie van Groenlinks, naar Den Haag om te protesteren. Ze vinden dat het leenstelsel niet deugt op meerdere vlakken. 'Het werpt een barrière op om te gaan studeren, met name voor jongeren met minder vermogende ouders,' aldus studente Communication sciences Christel van Eck. Ze vindt het belangrijk dat studenten laten zien dat ze tegen het leenstelsel zijn. Ze verwacht dat de, hopelijk duizenden, aanwezige studenten de Eerste Kamer nog kunnen overhalen.

Vanuit de studentenraad wordt niet actief naar de protesten gegaan. VeSte wil haar informatieve functie behouden. 'We willen ons niet onder een politieke groep scharen,' zegt Sander Schalkx. Ook het CSF heeft geen intentie om naar Den Haag te gaan. Ook zij benadrukken een informatieve functie te hebben. 'Bovendien is het Kamerdebat vorige week al gevoerd en komt deze demonstatie als mosterd na de maaltijd,' voegt Jordi van Kleeff toe.

Voor de mensen die vrijdag willen gaan, om 11.15 is het vertrek vanaf station Ede-Wageningen.