Student - 28 februari 2011

Wageningse studente zingt Magic Words

Met weinig noemenswaardige zangervaring op zak kwam Janna Barel in 2007 in Wageningen studeren, eenmaal op een open repetitie van de Wageningse Studenten Koor- en Orkestvereniging (WSKOV) was de studente meteen verkocht: 'Vierstemmig, wat klinkt dat gaaf!'.

Na vier jaar koorervaring in Wageningen, is ze nu druk aan het repeteren en optreden met het Nederlands Studenten Kamerkoor (NSKK), een koor dat elk jaar door middel van landelijke audities opnieuw wordt samengesteld. 'Bij de WSKOV heb ik veel geleerd over muziek maken en zingen, ik begon muziek steeds beter te begrijpen. Ik ben op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging, nieuwe koorstukken, een uitdaging voor mijn stem. Ik had al een paar NSKK concerten bezocht, en zat altijd op het puntje van mijn stoel te luisteren, ik wilde daar graag een keer deel van uitmaken'.
In anderhalve maand studeren de koorleden een avondvullend programma in met muziek van hedendaagse componisten. Dit jaar is het thema 'Magic Words'. Barel: 'De muziek is fantastisch, het programma zit vol magie, vreemde ritmes, en rare geluiden. Sommige muziekstukken lijken op het eerste gezicht wat vaag, maar alles begint heel langzaam op z'n plek te vallen'.
Het NSKK staat bekend om zijn intensieve en ambitieuze projecten. Voor de auditie was Barel dan ook best zenuwachtig: 'Beslissen dat je mee wilt doen is tot daar aan toe, maar die auditie... Om te oefenen heb ik voorgezongen voor wat vrienden en huisgenoten, maar zingen voor mensen die je op je stem en zang kwaliteit beoordelen is een stuk spannender.'  Zelfs tijdens de eerste repetities voelde Barel zich nog onzeker.  'Hoor ik hier echt bij? Ben ik echt goed genoeg?', vroeg ze zich af. Maar dat heeft ze nu van zich afgeschud. 'Ik wist dat het intensief zou worden, ik had echter niet verwacht dat het zo gezellig zou zijn.'
De optredens zijn door het hele land, dat is er geen reden om niet te gaan. Concerten zijn van 19 februari tot en met 5 maart. Kaarten zijn te krijgen via www.nskk.nl.